INFORÁDIÓ 
2019. november 18. hétfő
Jenő

adategyeztetés

bank

átvilágítás

terrorizmus

mnb

Budapest, 2018. november 20. Az OTP Bank új, innovációs fiókja Budapesten, az Árkád üzletközpontban az avatás napján, 2018. november 20-án. MTI/Balogh Zoltán

Vészesen közeleg a határidő, a Fidesz óva intette a bankokat

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Már csak néhány munkanap maradt a banki adategyeztetésre. Aki ezt nem teszi meg, nem tudja használni a bankszámláját. A sorban állás elkerülése érdekében, tanácsos a postai vagy online ügyintézést választani.

Hosszú várakozásra, zsúfolt bankfiókokra számítson, aki az utolsó napokra hagyta a banki adategyeztetést. Ennek elvégzésére 2 év állt rendelkezésre. 2017 júniusában – egy uniós jogszabállyal összhangban – a terrorizmus finanszírozásának megakadályozása érdekében írták elő a magyarországi pénzintézeteknek, hogy világítsák át ügyfélkörüket.

A 10,6 millió bankszámla-tulajdonos jelentős része azonban még nem egyeztette adatait. Erre június 26-ig van lehetőség. A roham pedig már megkezdődött, a jegybank szerint pünkösd után drasztikusan megnőtt a banki ügyfelek száma. Binder István a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője korábban nyilatkozott az Inforádiónak:

"A bankrendszeren kívül érinti az azonosítás például az életbiztosítási, önkéntes nyugdíjpénztári, vagy éppen egészségpénztári ügyfeleket is."

Ha nincs meg ez az azonosítás, akkor június 27-től nem lehet újabb egyedi műveleteket kezdeményezni – tette hozzá a jegybank felügyeleti szóvivője.

A számla tehát nem szűnik meg, az adategyeztetés pótlásáig azonban a tulajdonos nem tudja használni, csak az állandó utalások teljesülnek. Az adategyeztetésre nem csak személyesen van lehetőség, a sorban állás elkerülése érdekében célszerű más megoldást választani.

"Lehetőség van postán, vagy e-mailben is ezeket az azonosító adatokat megadni"

– jelezte Binder István. Ez úgy történik, hogy lemásoljuk az érintett okmányokat, letöltjük a bank honlapjáról ezt a bizonyos közszereplői nyilatkozatot és postán beadjuk, vagy e-mailben. Vannak olyan intézmények, amelyeknél online élő, videóbanki kapcsolat segítségével is el lehet végezni az azonosítást. Sőt, netbankunk segítségével is digitális módon meg lehet ezt tenni" – fogalmazott.

Az adategyeztetés bankonként eltérő lehet, a lehetőségekről érdemes a bank honlapján vagy telefonos ügyfélszolgálatán tájékozódni.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Vészesen közeleg a határidő
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018