eur:
394.31
usd:
363.24
bux:
65457.32
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az OTP Bank új, innovációs fiókja Budapesten, az Árkád üzletközpontban az avatás napján, 2018. november 20-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Vészesen közeleg a határidő, a Fidesz óva intette a bankokat

Már csak néhány munkanap maradt a banki adategyeztetésre. Aki ezt nem teszi meg, nem tudja használni a bankszámláját. A sorban állás elkerülése érdekében, tanácsos a postai vagy online ügyintézést választani.

Hosszú várakozásra, zsúfolt bankfiókokra számítson, aki az utolsó napokra hagyta a banki adategyeztetést. Ennek elvégzésére 2 év állt rendelkezésre. 2017 júniusában – egy uniós jogszabállyal összhangban – a terrorizmus finanszírozásának megakadályozása érdekében írták elő a magyarországi pénzintézeteknek, hogy világítsák át ügyfélkörüket.

A 10,6 millió bankszámla-tulajdonos jelentős része azonban még nem egyeztette adatait. Erre június 26-ig van lehetőség. A roham pedig már megkezdődött, a jegybank szerint pünkösd után drasztikusan megnőtt a banki ügyfelek száma. Binder István a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője korábban nyilatkozott az Inforádiónak:

"A bankrendszeren kívül érinti az azonosítás például az életbiztosítási, önkéntes nyugdíjpénztári, vagy éppen egészségpénztári ügyfeleket is."

Ha nincs meg ez az azonosítás, akkor június 27-től nem lehet újabb egyedi műveleteket kezdeményezni – tette hozzá a jegybank felügyeleti szóvivője.

A számla tehát nem szűnik meg, az adategyeztetés pótlásáig azonban a tulajdonos nem tudja használni, csak az állandó utalások teljesülnek. Az adategyeztetésre nem csak személyesen van lehetőség, a sorban állás elkerülése érdekében célszerű más megoldást választani.

"Lehetőség van postán, vagy e-mailben is ezeket az azonosító adatokat megadni"

– jelezte Binder István. Ez úgy történik, hogy lemásoljuk az érintett okmányokat, letöltjük a bank honlapjáról ezt a bizonyos közszereplői nyilatkozatot és postán beadjuk, vagy e-mailben. Vannak olyan intézmények, amelyeknél online élő, videóbanki kapcsolat segítségével is el lehet végezni az azonosítást. Sőt, netbankunk segítségével is digitális módon meg lehet ezt tenni" – fogalmazott.

Az adategyeztetés bankonként eltérő lehet, a lehetőségekről érdemes a bank honlapján vagy telefonos ügyfélszolgálatán tájékozódni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×