INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

bank

adategyeztetés

jogszabály

Fontos határidő közeledik – túllépése súlyos következményekkel jár

Fontos határidő közeledik – túllépése súlyos következményekkel jár

Alig egy hónapjuk maradt a lakossági és üzleti bankszámla tulajdonosoknak, hogy adategyeztetést végezzenek pénzintézetüknél. Ezt az érintettek több mint fele még nem tette meg – mondta el a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

2015 óta uniós jogszabály írja elő, hogy a banki ügyfeleknek teljeskörű azonosításon kell átesniük. Magyarországon 2017. június, 26-án lépett életbe a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény, mely két éves átmeneti határidőt szabott a végrehajtáshoz, ez idén jár le – tájékoztatott Binder István.

Az MNB felügyeleti szóvivője hangsúlyozta: a jogszabály

egyaránt érinti a lakossági és a vállalati ügyfeleket, de azokat is, akik életbiztosítással rendelkeznek, valamint az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári ügyfeleket is.

Ha nincs meg az azonosítás, június 27-től nem lehet műveleteket kezdeményezni a bank- vagy egészségbiztosítási kártyával, illetve a bankszámlán sem történhet változás.

Maga az adategyeztetés egy párperces folyamat:

az ügyintéző lefénymásolja a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, illetve ki kell tölteni egy nyilatkozatoz. De postán vagy e-,mailen is el lehet küldeni ezeket a dokumentumokat. Fontos, hogy a küldő e-mail cím megegyezzen a banknak megadottal – emelte ki az MNB felügyeleti szóvivője, hozzátéve: egyes intézmények már online élő videókapcsolattal is lehetséges a folyamat. A bank eldöntheti, hogy mely lehetőségeket biztosítja.

Binder István hangsúlyozta: egyelőre az azonosítást csupán az ügyfelek kevesebb, mint fele végezte el.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Fontos határidő közeledik – túllépése súlyos következményekkel jár
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018