eur:
394.83
usd:
371.33
bux:
66466.4
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Fontos határidő közeledik – túllépése súlyos következményekkel jár

Alig egy hónapjuk maradt a lakossági és üzleti bankszámla tulajdonosoknak, hogy adategyeztetést végezzenek pénzintézetüknél. Ezt az érintettek több mint fele még nem tette meg – mondta el a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

2015 óta uniós jogszabály írja elő, hogy a banki ügyfeleknek teljeskörű azonosításon kell átesniük. Magyarországon 2017. június, 26-án lépett életbe a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény, mely két éves átmeneti határidőt szabott a végrehajtáshoz, ez idén jár le – tájékoztatott Binder István.

Az MNB felügyeleti szóvivője hangsúlyozta: a jogszabály

egyaránt érinti a lakossági és a vállalati ügyfeleket, de azokat is, akik életbiztosítással rendelkeznek, valamint az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári ügyfeleket is.

Ha nincs meg az azonosítás, június 27-től nem lehet műveleteket kezdeményezni a bank- vagy egészségbiztosítási kártyával, illetve a bankszámlán sem történhet változás.

Maga az adategyeztetés egy párperces folyamat:

az ügyintéző lefénymásolja a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, illetve ki kell tölteni egy nyilatkozatoz. De postán vagy e-,mailen is el lehet küldeni ezeket a dokumentumokat. Fontos, hogy a küldő e-mail cím megegyezzen a banknak megadottal – emelte ki az MNB felügyeleti szóvivője, hozzátéve: egyes intézmények már online élő videókapcsolattal is lehetséges a folyamat. A bank eldöntheti, hogy mely lehetőségeket biztosítja.

Binder István hangsúlyozta: egyelőre az azonosítást csupán az ügyfelek kevesebb, mint fele végezte el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esésben az OTP

Nagy esésben az OTP

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×