INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 13. csütörtök
Ipoly

bankszámla

adategyeztetés

zárolás

Az OTP Bank új, innovációs fiókja Budapesten, az Árkád üzletközpontban az avatás napján, 2018. november 20-án.

Százezrek bankszámláját zárolhatják heteken belül

Infostart

A hétvégén ugyanis még mintegy kétmillió olyan számlatulajdonos volt a Pénzügyminisztérium adatai szerint, aki eddig nem kereste fel a bankját vagy a biztosítóját, így emiatt június 27-től zárolhatják a számláját - írja a Pénzügyminisztérium adataira hivatkozva a Blikk.

Az adategyeztetésre egy két évvel ezelőtt hatályba lépett, a pénzmosás elleni rendelkezés miatt van szükség, amely szerint a bankoknak teljes körű átvilágítással kell rendelkezniük az ügyfeleikről. Így a személyazonosságot és lakcímet igazoló okmányokról is kell lennie náluk másolatnak, valamint az ügyfeleknek arról is kell nyilatkozniuk, hogy kiemelt közszereplőnek számítanak-e, a vállalati ügyfeleknek pedig a tényleges tulajdonosukról.

Az adategyeztetési kötelezettség nemcsak a bankszámlával vagy az életbiztosítással rendelkezőket érinti, hanem az egészség- és nyugdíjpénztári tagokat is.

- Azok akik 2017 júniusa után nyitottak számlát, megússzák a procedúrát, mert nekik már az új szabályok szerint kellett azonosítaniuk magukat. Akik előtte nyitottak számlát, ott bankonként eltérő lehet az eljárás, mivel egyes bankoknál lemásolták a szükséges dokumentumokat, amikor az ügyfél bement az ügyeit intézni – mondta a Blikknek Trencsán Erika, a money.hu szakértője, aki

tud olyan hitelintézetről, ahol a számlák 30 százaléka veszélyben van.

- Ahol június 26-ig nem történik meg az adategyeztetés, ott másnaptól zárolják a számlát. Mindez addig tart, amíg az ügyfél nem azonosítja magát – tette hozzá a szakértő.

Arra is figyelni kell, hogy a bankoknak fel kell dolgozniuk a postai vagy elektronikusan elküldött adatokat, így aki az utolsó napokra hagyja a dolgot, azt kellemetlen meglepetés is érheti.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018