eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az OTP Bank új, innovációs fiókja Budapesten, az Árkád üzletközpontban az avatás napján, 2018. november 20-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Százezrek bankszámláját zárolhatják heteken belül

A hétvégén ugyanis még mintegy kétmillió olyan számlatulajdonos volt a Pénzügyminisztérium adatai szerint, aki eddig nem kereste fel a bankját vagy a biztosítóját, így emiatt június 27-től zárolhatják a számláját - írja a Pénzügyminisztérium adataira hivatkozva a Blikk.

Az adategyeztetésre egy két évvel ezelőtt hatályba lépett, a pénzmosás elleni rendelkezés miatt van szükség, amely szerint a bankoknak teljes körű átvilágítással kell rendelkezniük az ügyfeleikről. Így a személyazonosságot és lakcímet igazoló okmányokról is kell lennie náluk másolatnak, valamint az ügyfeleknek arról is kell nyilatkozniuk, hogy kiemelt közszereplőnek számítanak-e, a vállalati ügyfeleknek pedig a tényleges tulajdonosukról.

Az adategyeztetési kötelezettség nemcsak a bankszámlával vagy az életbiztosítással rendelkezőket érinti, hanem az egészség- és nyugdíjpénztári tagokat is.

- Azok akik 2017 júniusa után nyitottak számlát, megússzák a procedúrát, mert nekik már az új szabályok szerint kellett azonosítaniuk magukat. Akik előtte nyitottak számlát, ott bankonként eltérő lehet az eljárás, mivel egyes bankoknál lemásolták a szükséges dokumentumokat, amikor az ügyfél bement az ügyeit intézni – mondta a Blikknek Trencsán Erika, a money.hu szakértője, aki

tud olyan hitelintézetről, ahol a számlák 30 százaléka veszélyben van.

- Ahol június 26-ig nem történik meg az adategyeztetés, ott másnaptól zárolják a számlát. Mindez addig tart, amíg az ügyfél nem azonosítja magát – tette hozzá a szakértő.

Arra is figyelni kell, hogy a bankoknak fel kell dolgozniuk a postai vagy elektronikusan elküldött adatokat, így aki az utolsó napokra hagyja a dolgot, azt kellemetlen meglepetés is érheti.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×