eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Tetszett a cégeknek a jegybank új programja

Élénk érdeklődést mutatnak a nagyvállalatok felsővezetői a Magyar Nemzeti Bank júliustól induló növekedési kötvényprogramja iránt - közölte Nagy Viktória, az MNB igazgatója azután, hogy Matolcsy György, a jegybank elnöke a héten bemutatta az új kezdeményezést néhány érintettnek.

A vállalati kötvényvásárlás csak júliustól indul, de az elmúlt hónapok is a program részleteinek kidolgozásával és a vásárlások előkészítésével teltek – közölte az InfoRádióval Nagy Viktória, a jegybank igazgatója. Mint kifejtette, kidolgozták a terméktájékoztatót és a vállalatok számára útmutatót tettek közzé, valamint a napokban szemináriumot tartottak több mint száz cég felsővezetője számára, ahol bemutatták a program részleteit.

Nagy érdeklődés mutatkozik a program iránt

– emelte ki az igazgató.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a MNB honlapján egy regisztrációs felületen keresztül lehet jelentkezni a részvételi szándékot, ez az első és legfontosabb lépés. A regisztráció után a következő lépés, hogy a vállalatoknak ki kell választaniuk egy befektetési szolgáltatót (bank, brókercég), aki végig vezeti őket a kötvénykibocsátás folyamatán

Nagy Viktória kifejtette: a kötvény alapvetően egy egyszerű finanszírozási forma, ahol a kibocsátó kötelezettsége a kamatok előre meghatározott időközönkénti megfizetésére, valamint a kölcsönvett összeg jellemzően futamidő végén történő visszafizetésére terjed ki. Nagy előnye a bankhitellel szemben, hogy a kibocsátó vállalat lényegében minden fontos kondíciót (futamidő, kamatozás, tőkefizetés módja) a saját igényeihez igazíthat. Teheti mindezt úgy, hogy a bankhitellel ellentétben a bevont forráshoz nem szükséges hitelcélt rendelnie – sorolta az előnyöket.

A program keretében a jegybank 300 milliárd forint keretösszeg erejéig vásárol hazai székhelyű, nem-pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítéssel rendelkező kötvényeket.

Az elsődleges és másodlagos piaci vásárlások eredményeként egy kibocsátott kötvénysorozat összesen legfeljebb 70 százalékát birtokolhatja a jegybank, egy vállalatcsoporttal szembeni kitettsége pedig nem haladhatja meg a 20 milliárd forintot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagyszerű győzelmek és híres vereségek – így kezdte eddig a magyar válogatott a nagy tornákat

Felemás eredményeket hoztak a magyar válogatott eddigi bemutatkozó mérkőzései a nagy tornákon. A sor győzelemmel kezdődött 1934-ben. Érdekes: Németországban először játszik Eb- vagy vb-mérkőzést a délután fehér mezben játszó „meggypiros” alakulat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×