eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Tetszett a cégeknek a jegybank új programja

Élénk érdeklődést mutatnak a nagyvállalatok felsővezetői a Magyar Nemzeti Bank júliustól induló növekedési kötvényprogramja iránt - közölte Nagy Viktória, az MNB igazgatója azután, hogy Matolcsy György, a jegybank elnöke a héten bemutatta az új kezdeményezést néhány érintettnek.

A vállalati kötvényvásárlás csak júliustól indul, de az elmúlt hónapok is a program részleteinek kidolgozásával és a vásárlások előkészítésével teltek – közölte az InfoRádióval Nagy Viktória, a jegybank igazgatója. Mint kifejtette, kidolgozták a terméktájékoztatót és a vállalatok számára útmutatót tettek közzé, valamint a napokban szemináriumot tartottak több mint száz cég felsővezetője számára, ahol bemutatták a program részleteit.

Nagy érdeklődés mutatkozik a program iránt

– emelte ki az igazgató.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a MNB honlapján egy regisztrációs felületen keresztül lehet jelentkezni a részvételi szándékot, ez az első és legfontosabb lépés. A regisztráció után a következő lépés, hogy a vállalatoknak ki kell választaniuk egy befektetési szolgáltatót (bank, brókercég), aki végig vezeti őket a kötvénykibocsátás folyamatán

Nagy Viktória kifejtette: a kötvény alapvetően egy egyszerű finanszírozási forma, ahol a kibocsátó kötelezettsége a kamatok előre meghatározott időközönkénti megfizetésére, valamint a kölcsönvett összeg jellemzően futamidő végén történő visszafizetésére terjed ki. Nagy előnye a bankhitellel szemben, hogy a kibocsátó vállalat lényegében minden fontos kondíciót (futamidő, kamatozás, tőkefizetés módja) a saját igényeihez igazíthat. Teheti mindezt úgy, hogy a bankhitellel ellentétben a bevont forráshoz nem szükséges hitelcélt rendelnie – sorolta az előnyöket.

A program keretében a jegybank 300 milliárd forint keretösszeg erejéig vásárol hazai székhelyű, nem-pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítéssel rendelkező kötvényeket.

Az elsődleges és másodlagos piaci vásárlások eredményeként egy kibocsátott kötvénysorozat összesen legfeljebb 70 százalékát birtokolhatja a jegybank, egy vállalatcsoporttal szembeni kitettsége pedig nem haladhatja meg a 20 milliárd forintot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×