INFORÁDIÓ 
2019. június 26. szerda
János, Pál

atomenergia

rusatom

mvm

Budapest, 2016. június 15. A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft., a Roszatom orosz atomenergetikai konszern magyarországi leányvállalata egyik dolgozója az új novovoronyezsi atomerőmű számára készült négy nagy teljesítményű hűtővízszivattyú végszerelését végzi Budapesten 2016. június 15-én. A 3+ generációs, a majdani Paks II-höz hasonló közép-oroszországi atomerőműben a hűtőrendszert látják el vízzel a magyar szivattyúk, amelyek mindegyike másodpercenként 10 köbméter vizet szállít.    MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Pénzügyi és műszaki változások a Paks II-szerződésben

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Emellett az is kiderült hétfőn Szocsiban, a XI. Atomexpón, hogy egy orosz-magyar atomipari vegyesvállalat alakul, amely nemzetközi szerepre is tör.

Nemzetközi szerepre is tör egy új orosz-magyar atomenergetikai cég: szándéknyilatkozatokat írt alá az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt., valamint a Dunaújvárosi Egyetem és a Rusatom Nemzetközi Hálózat hétfőn Szocsiban, a XI. Atomexpón.

Az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt., a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern tagvállalata vegyesvállalat alapításáról írt alá részletes szándéknyilatkozatot (term sheet). Eszerint

  • mindkét alapító azonos, 50-50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik majd,
  • az új vegyes vállalat erőművek számára, beleértve az atom és hagyományos hőerőműveket is, karbantartási szolgáltatást nyújt majd.
  • A vegyesvállalat a nemzetközi piacokat is megcélozza.

A Roszatom nemzetközi szervezete, a Rusatom Nemzetközi Hálózat és a Dunaújvárosi Egyetem között létrejött együttműködési szándéknyilatkozat alapot teremt a két fél együttműködéséhez a tudományos képzés területén. Az együttműködés kiterjed előadások, szemináriumok szervezésére és lebonyolítására, közös tananyagok létrehozására, diákcsereprogramok kezdeményezésére orosz egyetemekkel és egyéb területekkel.

A felek arról is megegyeztek, hogy megvizsgálják az atomenergetikai ipari szakemberek képzését célzó szak indításának a lehetőségét a Dunaújvárosi Egyetemen.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Alkotó Energia programja az Atomexpo Awards díjátadó gálán fődíjat kapott a lakossági kommunikáció kategóriában, ahol 14 jelöltből végzett az első helyen.

Változik a paksi szerződés

Terítéken van a Paks II beruházás pénzügyi keretszerződésének módosítása, ez ügyben nemrégiben tárgyalt Varga Mihály pénzügyminiszter orosz kollégájával – erről Kovács Pál, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár beszélt a rendezvényen.

A Magyar Nemzet azt írta, hogy jelenleg a szerződésmódosítási javaslat készül, amelyre azért van szükség, hogy a megállapodás igazodjon az új céldátumokhoz.

Kérdésre válaszolva, konkrétumok említése nélkül az államtitkár kifejtette: a Paks II Zrt. és az orosz fél

a Duna vízállása, a klímaváltozás és a nyári vízhőmérséklet-emelkedés miatt kiegészítő műszaki megoldásokat is mérlegel.

Kovács Pál magyarázata szerint az orosz főtervező az atomerőmű terveit mindig az adott telephelyviszonyok-hoz igazítja; míg egyes helyszíneken szökőár veszélyével, Pakson például a hűtéssel kell kiemelten foglalkozni, a Duna vízhozamával, nyári hőmérsék-letével. – A műszaki módosítások még a finomhangolás szakaszában vannak – tette hozzá az államtitkár.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018