INFORÁDIÓ 
2020. február 29. szombat
Elemér

paks 2

süli jános

roszatom

atomerőmű

áram

Paks II: az építkezés megkezdődött

Paks II: az építkezés megkezdődött

Infostart

Az új erőművi blokkal a cél az egyenletes és olcsó áramellátás. 2030 után küldheti nyugdíjba a két új blokk a négy régit úgy, hogy 2000 helyett 2400 megawattot termelve a hazai energiamixnek már majdnem a felét fogja adni.

A 80 kiszolgálóépület (irodák, szerelőcsarnokok, raktárak) kivitelezésével megkezdték az építkezést a Paksi Atomerőmű új blokkjának telephelyén - közölte a munkát végző KÉSZ csoport.

A felvonulási épületek kivitelezése alkalmából tartott bejáráson részt vett Süli János, a Paks II. projektért felelős tárca nélküli miniszter, Alekszandr Hazin, az orosz fővállalkozó, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt. Paks II. projektigazgatója, Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója és Sáray Zoltán, a kivitelezést végző KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója.

Két új áramtermelő egység épül, egyenként 1200 megawatt kapacitással, ezek váltják ki a jelenlegi négy blokkot 2030 után.

A paksi atomerőmű nélkül nincs olcsó energia és nem fenntartható a rezsicsökkentés sem, mert

a paksi erőmű nélkül 40 százalékkal drágább lenne az áram belföldi előállítása,

megújuló alapú energiát pedig csak a paksi ár háromszorosáért. Hozzátette, az EU-s fővárosok közül csak Szófiában volt olcsóbb az áram, mint Budapesten.

Süli János elmondta még, azokban az országokban, ahol elbúcsúztak az atomtól, ugrásszerűen megnőtt a légszennyezés - így Németországban sem lesznek képesek szerinte tartani a 2020-as szén-dioxid-kibocsátási célt.

Magyarország jelenleg az áramigény harmadát importból, jellemzően a környező országok fosszilis erőműveiből származó villamosenergia vásárlásával fedezi.

A felvonulási terület létesítményeinek kivitelezésével párhuzamosan

zajlik a két új paksi blokk létesítési engedélyéhez szükséges, mintegy 300 ezer oldalas műszaki tervdokumentáció összeállítása,

amely azt hivatott igazolni, hogy az új blokkok tervei maximálisan megfelelnek a legszigorúbb nemzetközi, magyar, illetve európai biztonsági előírásoknak - mondta Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója.

A Paks II projekt fővállalkozója az ASZE Mérnöki Vállalat Rt., amely az orosz Roszatom mérnöki divíziójához tartozik. Alekszandr Hazin, az ASZE alelnöke, Paks II építési projektigazgatója mérföldkőnek nevezte a felvonulási épületek létesítésének megkezdését az orosz–magyar kormányközi megállapodás alapján megvalósuló beruházásban.

Az orosz fél legalább hatvanéves üzemidőt garantál.

Paks jelenleg - a leendő 2400 helyett - csak 2000 mW-t ad, de a kormány azzal számol, hogy csökkenteni kell az importfüggőséget, ráadásul nőni fog az energiaéhség is. Mindennel együtt 5300-ra lenne szükség összesen a következő évtizedben, így a függőségnek teljesen vége lenne.

Magyarország egyik legnagyobb építőipari cégcsoportjaként a KÉSZ Csoport az eddigiekhez hasonlóan, határidőre és a legmagasabb szakmai színvonalon adja át a felvonulási épületeket - jelentette ki Sáray Zoltán, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója.

Nyitókép: Paks II. Zrt./Nagy Tamas

Kapcsolódó hang

Paks II. felvonulási épület - építés megkezdődött
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018