eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Átlagon felül bővítette jelzáloghitel-kihelyezését a Takarék Csoport tavaly

A piaci átlagot meghaladó mértékben növelte lakossági jelzáloghitelezését a Takarék Csoport 2018-ban. A takarékok tavaly 95 milliárd forintot folyósítottak, a 35 százalékos növekedés több mint 5 százalékponttal múlta felül a 29,6 százalékos piaci átlagot - közölte a bankcsoport hétfőn az MTI-vel.

A folyósított hitelállománnyal a Takarék Csoport tavaly 10 százalékos piaci részesedést ért el a lakossági jelzáloghitel-kihelyezésben. Az állomány 2018 végén 389,4 milliárd forintot tett ki.

Átlagosan mintegy 12 millió forintot igényeltek tavaly az ügyfelek, ami nagyjából kétszerese a 2016-os 5,7 millió forintos adatnak.

A Takarékbank Csoport közleménye elismeri, hogy a jelzáloghitel-kihelyezési eredményhez hozzájárult a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) feltételeinek egyszerűsítése. 2016-tól 2018-ig a bankcsoport 50,5 milliárd forint értékben kötött csok-szerződést.

A tavaly megkötött csok-támogatások 27 százalékát új, 73 százalékát használt lakásra vagy bővítésre használták fel az adósok. Az új lakásra szóló szerződések 33 százalékát egy vagy két, 67 százalékát három vagy több gyermekre kötötték. Az átlagosan felvett csok-összeg az összes támogatási formát figyelembe véve három év alatt megduplázódott: 2,9 millió forintra nőtt a 2015-ös 1,3 millió forintos átlagról.

Vida József, a Takarék Csoport központi bankjának elnök-vezérigazgatója szerint idén várhatóan tovább folytatódik a jelzáloghitel-piac növekedése, amelyet a csok év elején bejelentett módosítása és bővítése is kedvezően befolyásol. Szintén növeli a hitelfelvételi kedvet, hogy az idei év végéig érvényes a kedvezményes áfa az új lakások építésére, valamint alacsonyak a kamatok is.

Vida József, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója a közelmúltban volt az Aréna vendége:

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×