INFORÁDIÓ 
2019. július 20. szombat
Illés

nyugdíj

szolgálati idő

kereset

Budapest, 2018. november 12. Nyugdíjas férfi pihen meg séta közben a Margitsziget virágoskertjének padján a novemberi napsütésben. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Néhány napon is múlhat a tisztességes nyugdíj

Infostart

Nem mindegy, mikor vonul vissza valaki: most érdemes várni a nyugdíjba vonulással.

A rosszul megválasztott nyugdíjbavonulási időponttal jelentős összeget is lehet veszteni - figyelmeztet az azénpénzem.hu. A nyugdíj megállapítása ugyanis a keresetek korrigált összege és a szolgálati idő nagysága alapján kialakuló százalékos mérték alapján történik. A korábbi években kapott pénzt a jelenlegi viszonyokhoz igazítják olyan szorzószámokkal, amelyeket a kormány évről évre márciusban hirdet meg. A törvény szerint a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet az országos nettó átlagkereset egyes években bekövetkezett növekedését alapul véve kell a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez igazítani.

Az utóbbi öt év alatt 41,3 százalékkal nagyobb értékben számítják be a nyugdíjakhoz a korábbi évek keresetét, ez azt jelenti, hogy ennyivel kapnak többet a friss nyugdíjasok, miközben a régebben nyugállományba vonultak járandósága közben csak a hivatalosan meghatározott inflációval, öt év alatt összesen 14,8 százalékkal nőtt.

A nyugdíjba vonulásukat tervezőknek mindenképpen fontos tisztában lenniük ezekkel a szabályokkal, és – legalábbis amíg a mostani erőltetett bérfelzárkóztatási ütem tart – a lehető legkésőbbre halasztani az aktív időszak lezárását. Célszerű mindenkinek magának figyelnie arra, hogy mikorra esik az ő évfordulója. Vagyis: melyik az a nap, amelyet követően bezsebelheti a szolgálati idő növekedése miatti 2 százalékos pluszt.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018