INFORÁDIÓ 
2020. július 16. csütörtök
Valter

devizahitel

európai bíróság

főtanácsnok

Fotómontázs a devizahitelekkel és lakáshitelekkel kapcsolatos hírek illusztrálásához. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!

Fordulat: újabb devizahiteles bejelentés az Európai Bíróságtól

Infostart / MTI

Ezúttal olyan főtanácsnoki indítvány jelent meg, amely alapján valószínűsíthető, hogy nem az adós, hanem a hitelintézetek szempontjából hoz hamarosan kedvező ítéletet az Európai Bíróság - írja a bejelentést elemezve a Portfolio.

Az uniós főtanácsnok indítványa szerint nem sért uniós jogot az adós ellen indítható végrehajtás, vagyis a magyarországi fogyasztói hitelszerződéseknek azon a kikötése, hogy az adós tartozásának összegét a pénzintézet egyoldalú nyilatkozata állapítja meg, és erről olyan közjegyzői okirat állíttatható ki, amellyel az adóssal szemben végrehajtási eljárás indítható - ismertette az uniós főtanácsnok indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága.

Az ügy előzménye, hogy egy magánszemély lakásvásárlás céljából devizahitel-szerződést kötött egy magyarországi székhelyű bankkal. A szerződés szerint az adós tartozásának mindenkori összegét a pénzintézet a saját nyilvántartásain és könyvein alapuló egyoldalú nyilatkozata állapítja meg. E nyilatkozatról olyan közjegyzői okirat állíttatható ki, amellyel az adóssal szemben végrehajtás indítható.

Az érintett magánszemély később keresetet indított annak megállapítása érdekében, hogy a kölcsönszerződés említett feltétele tisztességtelen és hátrányos-e. A bank vitatja az adós keresetében megfogalmazott állításokat.

Gerard Hogan ír uniós főtanácsnok indítványának főbb megállapításai:

  • az uniós irányelv nem írja elő, hanem csak lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy megtiltsák az ilyen feltétel alkalmazását.
  • az a körülmény, hogy egy szerződési feltételt nem világosan és érthetően fogalmaztak meg, nem jelent külön alapot e feltétel tisztességtelenné nyilvánítására.
  • a bank nem köteles tájékoztatni a fogyasztót a szerződésük valamely feltételének értelmezésére vonatkozó, ellentmondó bírói gyakorlatáról.
  • az uniós irányelv kizárja az olyan szerződési feltételt, amelynek az a hatása, hogy a hitelfelvevőt korlátozza vagy elzárja valamely vitarendezési módtól, jelen ügyben azonban úgy tűnik, hogy a vitatott szerződési feltétel nem tekinthető tisztességtelennek.
  • az idézett feltételt akkor lehetne tisztességtelennek tekinteni, ha fogalmilag jelentős egyenlőtlenséget idézne elő a felek szerződésből eredő jogaiban és kötelezettségeiben.

Az uniós főtanácsnok feladata, hogy - pártatlanul és függetlenül eljárva - a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen az uniós bíróság elé. Véleménye nem köti a bíróságot, de a végső ítélet az esetek jelentős részében egybeesik azzal.

Nyitókép: Faludi Imre
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018