INFORÁDIÓ 
2020. október 22. csütörtök
Előd

devizahitel

kúria

árfolyamkockázat

Ne fizess! feliratú tábla a Nem Adom a Házamat Mozgalom aktivistájának kezében a szervezet demonstrációján a budapesti Európa Pontban 2016. június 9-én. A tiltakozók az Európai Bizottságnak címzett petíciót adtak át a „kisemmizett, átvert SeVizahiteles (devizahiteles) adósok érdekében”  Zupkó Gábornak, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetőjének.

Újabb fontos devizahiteles döntés előtt a Kúria

Infostart

Az árfolyamkockázatról szóló kikötések érvénytelenségét vizsgálja a legfelső bíró fórum konzultációs testülete.

Átfogó vizsgálatot indítottak a Kúrián a devizahitelezés egyik legfontosabb részletkérdéséről, az árfolyamkockázatról – tudta meg a Magyar Nemzet. A tervek szerint áprilisban ül össze legközelebb az a konzultációs testület, amely a devizahitel-szerződések érvénytelenségével kapcsolatos perek elemzésével foglalkozik.

A 2016 óta működő testület ezúttal az árfolyamkockázat ügyében vizsgálódik, ehhez a Kúria már bekérte az ország bíróságaitól azokat az ítéleteket, amelyekben a bírák megállapították az árfolyamkockázatról szóló kikötések érvénytelenségét és valamilyen jogkövetkezményt is alkalmaztak.

Az elemzés befejeztével a legfőbb ítélkező fórum mérlegeli majd, szükséges-e, hogy a bíróságoknak szóló újabb iránymutatást adjanak ki a kérdésben. A Kúria az elmúlt években több jogegységi határozatot is meghozott a devizahitelek egyes részletkérdései kapcsán, így az árfolyamrés, valamint a szerződésmódosítás mellett állást foglalt az árfolyamkockázatról is, leszögezve: az árfolyamok változásából eredő veszteséget elsősorban az adósnak kell viselnie.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018