eur:
368.36
usd:
344.63
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Ifj. Lőrincz György egri borász (b) és édesapja, Lőrincz György, a St. Andrea Borászat tulajdonosa a 25. Budapest Borfesztivál megnyitóján a budai Várban 2016. szeptember 8-án.
Nyitókép: Ifj. Lőrincz György egri borász (b) és édesapja, Lőrincz György, a St. Andrea Borászat tulajdonosa a 25. Budapest Borfesztivál megnyitóján a budai Várban 2016. szeptember 8-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Elképesztő izgalmakon vannak túl a magyar borászok Ifjabb Lőrincz György szerint

Még sokáig emlegetni fogjuk a 2018-as évjáratot, bár egyes vélemények szerint egyre gyakrabban lesz része ilyenben a szőlő- és bortermelőknek. Mindenesetre az extrém 2018 mostanában kiemelt téma, így Ifjabb Lőrincz Györggyel, az egri St. Andrea Birtok szőlészeti vezetőjével is erről beszélgettünk az InfoRádió bormagazinjában.

Elképesztően izgalmas évjáraton vagyunk túl – összegzett Lőrincz György. Mint mondta: minden évnek, nyilván ennek az évjáratnak is megvoltak a maga kihívásai és szépségei, de az biztos, hogy a St. Andrea történetében soha nem fordult még elő ilyen korai kezdésű szüret.

A borász kiemelte: mi nem rendelkezünk nagyon korai szőlőfajtákkal és általában egy átlagos évben szeptember második hetében kezdjük a szüretet, savignon blanc és pinot noir szőlőkkel, idén viszont aug. 22-én kellett elkezdeni a szüretet, mert annyira értek a gyümölcsök. Nagyon meleg nyár volt, nagyon előrehaladott érések voltak, sok szőlőfajta összeért és oda kellett tenni magunkat, hogy megfelelő időben sikerüljön szüretelni, kíváncsiak vagyunk, hogy ez majd a borok karakterében hogyan fog visszaköszönni.

Lőrincz György szerint előfordulhat, hogy ez a nagy meleg a fehér szőlőfajták borainak aromatikáját hátrányosan befolyásolja egy kicsit, illetve a savszerkezet is izgalmasan fog alakulni, hiszen ebben a nagy melegben alacsonyabb savakkal is találkoztak. Ugyanakkor elképesztő struktúra és összetettség, koncentráltság van a borokban.

Mint fogalmazott: ha így előre kéne vetítenem az évjáratot, akkor azt mondom, hogy egy nagyon áldott évjárat van mögöttünk.

A vörösborok minősége lehet kiemelkedő, „kékfrankosos az évjárat és az egri bortermelők számára nagyon áldott egri bikavéres évjárat lesz szerintem ez a 2018-as” - mondta.

Hozzátette: olyan következményei is vannak a korai szüretnek, hogy a talajmunkákhoz jobb az időjárás, így az „extrém” szüret után előbb neki lehet kezdeni olyan munkáknak, amiket más években csak tavasszal lehet elvégezni. „Ezáltal egy kicsit talán elébe megyünk a 2019-es évjáratnak, gondolok itt arra, hogy jó időben lehet tám-berendezést javítani és a lemosó permetezések is nagyon jó időjárásban történhetnek meg.

A pincében szüret után nagy a sürgés-forgás, hiszen bekerültek a gyümölcsök, igen sok tétel erjed még. Nagyon magas érettség van az alapanyagokban, magasak a cukortartalmak is, tehát egy kicsit vontatottabb az erjedés, lassan erjednek a tételek.

Csak bátorítani tudok mindenkit arra, hogy majd keresse ennek az évjáratnak a borait, nem csak az Egri borvidékről, hanem az egész országból, mert szerintem nagyon-nagyon finom borok lesznek - emelte ki a borász.

A teljes interjút meghallgathatják az InfoRádió bormagazinjában.

Címlapról ajánljuk
Tálas Péter: Putyin haláláig fog küzdeni, mert nem tehet mást
Aréna

Tálas Péter: Putyin haláláig fog küzdeni, mert nem tehet mást

Az ukránok számára egy nagyon sikeres ellentámadás hozhatja meg a béketárgyalásokat, míg az orosz ellencsapást a hiányos tisztikar is nehezíti – véli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója. Tálas Péter erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×