eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Ifj. Lőrincz György egri borász (b) és édesapja, Lőrincz György, a St. Andrea Borászat tulajdonosa a 25. Budapest Borfesztivál megnyitóján a budai Várban 2016. szeptember 8-án.
Nyitókép: Ifj. Lőrincz György egri borász (b) és édesapja, Lőrincz György, a St. Andrea Borászat tulajdonosa a 25. Budapest Borfesztivál megnyitóján a budai Várban 2016. szeptember 8-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Elképesztő izgalmakon vannak túl a magyar borászok Ifjabb Lőrincz György szerint

Még sokáig emlegetni fogjuk a 2018-as évjáratot, bár egyes vélemények szerint egyre gyakrabban lesz része ilyenben a szőlő- és bortermelőknek. Mindenesetre az extrém 2018 mostanában kiemelt téma, így Ifjabb Lőrincz Györggyel, az egri St. Andrea Birtok szőlészeti vezetőjével is erről beszélgettünk az InfoRádió bormagazinjában.

Elképesztően izgalmas évjáraton vagyunk túl – összegzett Lőrincz György. Mint mondta: minden évnek, nyilván ennek az évjáratnak is megvoltak a maga kihívásai és szépségei, de az biztos, hogy a St. Andrea történetében soha nem fordult még elő ilyen korai kezdésű szüret.

A borász kiemelte: mi nem rendelkezünk nagyon korai szőlőfajtákkal és általában egy átlagos évben szeptember második hetében kezdjük a szüretet, savignon blanc és pinot noir szőlőkkel, idén viszont aug. 22-én kellett elkezdeni a szüretet, mert annyira értek a gyümölcsök. Nagyon meleg nyár volt, nagyon előrehaladott érések voltak, sok szőlőfajta összeért és oda kellett tenni magunkat, hogy megfelelő időben sikerüljön szüretelni, kíváncsiak vagyunk, hogy ez majd a borok karakterében hogyan fog visszaköszönni.

Lőrincz György szerint előfordulhat, hogy ez a nagy meleg a fehér szőlőfajták borainak aromatikáját hátrányosan befolyásolja egy kicsit, illetve a savszerkezet is izgalmasan fog alakulni, hiszen ebben a nagy melegben alacsonyabb savakkal is találkoztak. Ugyanakkor elképesztő struktúra és összetettség, koncentráltság van a borokban.

Mint fogalmazott: ha így előre kéne vetítenem az évjáratot, akkor azt mondom, hogy egy nagyon áldott évjárat van mögöttünk.

A vörösborok minősége lehet kiemelkedő, „kékfrankosos az évjárat és az egri bortermelők számára nagyon áldott egri bikavéres évjárat lesz szerintem ez a 2018-as” - mondta.

Hozzátette: olyan következményei is vannak a korai szüretnek, hogy a talajmunkákhoz jobb az időjárás, így az „extrém” szüret után előbb neki lehet kezdeni olyan munkáknak, amiket más években csak tavasszal lehet elvégezni. „Ezáltal egy kicsit talán elébe megyünk a 2019-es évjáratnak, gondolok itt arra, hogy jó időben lehet tám-berendezést javítani és a lemosó permetezések is nagyon jó időjárásban történhetnek meg.

A pincében szüret után nagy a sürgés-forgás, hiszen bekerültek a gyümölcsök, igen sok tétel erjed még. Nagyon magas érettség van az alapanyagokban, magasak a cukortartalmak is, tehát egy kicsit vontatottabb az erjedés, lassan erjednek a tételek.

Csak bátorítani tudok mindenkit arra, hogy majd keresse ennek az évjáratnak a borait, nem csak az Egri borvidékről, hanem az egész országból, mert szerintem nagyon-nagyon finom borok lesznek - emelte ki a borász.

A teljes interjút meghallgathatják az InfoRádió bormagazinjában.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×