eur:
394.55
usd:
370.74
bux:
66469.84
2024. április 16. kedd Csongor
Megújított húszezer forintos bankjegyek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit. A 10 000 forintos után a második elem a megújított 20 000 forintos bankjegy, amelyet 2015. december 14-től hozott forgalomba a bank. A régi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faluldi Imre

Kell-e tartani a sérült vagy bevont valuták megvásárlását ígérő vállalkozásoktól?

A pénzváltókra vonatkozó előírások betartása mellett a bevont valuták felvásárlásával is kereskedhetnek gazdasági társaságok – tudatta a jegybank felügyeleti szóvivője azt követően, hogy az InfoRádióhoz olyan nyomtatott hirdetés érkezett, melyen egy vállalkozás sérült és már bevont valuták megvásárlására is ajánlatot tett. Binder István szerint mindez kényelmi szolgáltatásnak minősül.

A pénzváltási tevékenységet Magyarországon pénzintézetek és hitelintézetek végeznek, vagy az ő függő kiemelt közvetítőik, akik velük megbízási szerződésben állnak – tájékoztatott Binder István. Az MNB felügyeleti szóvivője hozzátette: Budapesten is van olyan társaság, amely sérült vagy a jegybank által bevont, de még visszaváltható külföldi bankjegyeket, érméket vált.

Ez egy kényelmi szolgáltatás,

hiszen így nem kell a távoli országba elutazni, hogy visszaváltsák a már nem felhasználható pénzeket, így a névértéken túl számolhatnak el felárat – emelte ki a szóvivő, hozzátéve: az árfolyamot ebben az esetben is a piac dönti el.

Binder István arról is beszélt, milyen intő jelekre kell figyelni az ilyen szolgáltatásoknál, mi kelthet gyanút a fogyasztóban, hogy esetleg nem legálisan tevékenykedő szolgáltatóval van dolga.

„A legfontosabb az árfolyam, tehát azt nézzük meg, hogy megfelelő módon látszik-e az árfolyam” – fogalmazott.

Mint mondta: nagyobb összegű pénzváltás esetén a vállalkozás – a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozása érdekében – többletinformációkat kérhet: például a pénz eredetére vonatkozó kérdéseket tehet fel. Lényeges utánajárni, hogy az adott pénzváltó valóban rendelkezik-e az MNB engedélyével – hangsúlyozta a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×