eur:
393.13
usd:
367.1
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által január 24-én meghirdetett sztrájkban résztvevő dolgozók a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 29-én. A szakszervezet a sikertelen bértárgyalások miatt hirdetett sztrájkot.
Nyitókép: Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által január 24-én meghirdetett sztrájkban résztvevő dolgozók a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 29-én. MTI/Krizsán Csaba

Parragh László szerint lehetetlent kérnek az Audi sztrájkoló alkalmazottai

Az iparkamara elnöke úgy látja, nem lehet akkora béremelést adni, amekkorát kérnek - a munkabeszüntetés mögött egyéni érdekeket sejt, ennek ellenére a felek szerinte meg fognak állapodni.

Az Audi Hungaria győri dolgozói ezrével kezdtek egyhetes sztrájkba a múlt hét csütörtök reggel, és mivel a keddi tárgyalások sem vezettek eredményre - a Kisalföld.hu cikke szerint -, végigér az egyhetes munkabeszüntetés. Az őket képviselő szakszervezet szerint a térségbeli más gyárak dolgozói, illetve a volkswagenesek is többet keresnek, mint ők - akár 25-39 százalékkal is.

Közben bértárgyalások is zajlanak a vezetés és a munkavállalók között, ezek számszaki eredményeiről viszont kevés dolog szivárgott ki. A vállalat közlése szerint 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emelnék a dolgozók bérét, a cafeteria összege pedig 300 ezer forintról 400 ezer forintra nőne.

Az InfoRádiónak nyilatkozó Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke "értelmezhetetlennek" tartja a béremelési követelést.

"Ha az ember elmegy Németországba, akkor persze, hogy sokkal többet keresnek az ottani dolgozók, mert az Németországban van.

Ha ezt tűzik ki célul a dolgozók, akkor nagyon hamar az fog történni, hogy visszaviszik a termelést Németországba" - vélekedett Parragh László, aki álságosnak tartja a sztrájkolók érvelését.

Hogy valóban kell-e ettől tartani, látva a győri gyár beágyazottságát a nemzetközi gazdaság vérkeringésébe, arról Parragh László úgy vélekedik, a beszállítóknak abszolút kell félniük a jelenlegi helyzetben, a termelés leállása ugyanis őket is kényszeríti, és egyébként is

"botorság azt hinni, hogy egy gyárat nem lehet elköltöztetni".

Közben kormánykörökben azt képviselik, hogy vége az alacsony bérek korszakának, a múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bejelentette, drukkol a munkavállalóknak, hogy minél magasabb bért harcoljanak ki maguknak. Erre reagálva Parragh László úgy fogalmazott, "mi magunk, a kamara voltunk az elsők, akik azt mondták, bérfelzárkóztatás kell, és ahhoz, hogy közeledjünk Európához, kétszámjegyű emelésre van szükség. De ez egyébként történik, és ennek az arányait kell józan ésszel mérlegelni, nem lehet 30-40 százalékos béremelést csinálni, hogy közben a termelékenység hatékonysága egyszerre nem nő.

Nem lehet egyszerre akkorát ugrani, amekkorát az Auditól kérnek. Gyanítom, a háttérben egyéni ambíciókról is szó van,

másik oldalról pedig a német szakszervezet abban érdekelt, hogy Magyarországon minél nagyobb legyen a káosz, ekkor ugyanis a német befektetéspolitika fel tudja mutatni, hogy felesleges külföldre vinni a termelést".

Nincs kétsége ugyanakkor afelől, hogy lesz megállapodás.

Varga Mihály megszólalt

Varga Mihály pénzügyminiszter újságírók előtt szerdán úgy fogalmazott, a német vállalat belügyébe a magyar kormány nem szól bele, alapvetően az a remény, hogy a felek minél hamarabb megállapodjanak. Attól nem tart, hogy más gyárak befektetéseit befolyásolják a győri Audinál zajló események.

Leállás Németországban

A sztrájk miatti termeléskiesés miatt hétfőn leállították a gyártást az Audi központi üzemében, a bajorországi Ingolstadtban, mert hiányoznak a Győrben készített motorok. Az Audi másik németországi üzemében, a neckarsulmi gyárban szerdáig van megfelelő számú motor a járművek összeszereléséhez. A hét második felétől ott is vizsgálni kell majd a gyártás folytatásának feltételeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×