eur:
392.25
usd:
366.76
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Nagy utat tett meg tíz éve alatt a bitcoin

Tíz éve, 2009. január 3-án indult el az a hálózat, amely először tette lehetővé, hogy bárki korlátlanul értéket tudjon átadni az interneten az információhoz hasonlóan. Az elszámolási egység a bitcoin lett. A technológiáról Pataki Gábor, a CoinBroker.hu alapítója beszélt az InfoRádiónak.

Nem tudni, hogy egyetlen név vagy egy csoport áll a bitcoin létrejöttéhez, de sokak szerint köze volt hozzá a magyar származású Nick Szabónak - tudta meg az InfoRádió Pataki Gábortól, a CoinBroker.hu alapítójától.

"A bitcoin az egy kriptovaluta, ami egy decentralizált hálózaton keresztül működik, azaz

nem egy központi szerveren futó, hanem egy, úgymond a bányászok által üzemeltetett rendszerről van szó"

- mondta Pataki. Hozzátette, a bitcoin értéke a 3900 dollár körüli árfolyamot nézve 68 milliárd dollár.

A kriptovaluták rendszeréről elsősorban azt kell tudni, hogy

nagyon biztonságos hálózaton fut, még senki nem tört fel ilyet.

A másik, hogy

az összes kriptovalutából meghatározott számú van, ez 2140-re el fogja érni a 21 millió darabot - jelenleg 17,5 millió van "kibányászva".

"Ha kialakul a kriptovalutáknak esetlegesen a menedékvaluta státusza, amit nagyon sokan megkérdőjeleznek, akkor az árfolyama azért emelkedhet, mert korlátos a darabszáma" - vont párhuzamot az arannyal Pataki Gábor, aki szerint

nem lehet "elinflálni" a kriptovalutát,

mert amikor kibocsátották azt a dokumentumot (white paper), ami a szabályrendszerét tartalmazza, és elindult ezen a decentralizációs hálózaton keresztül, egyik gépről a másikra másolódnak az akciók - az összes múltbeli akció követhető -, ott ez a szabályrendszer megváltoztathatatlanná vált.

Pataki Gábor szerint "az évszázad kérdése", hogy mi lesz a bitcoinnal, de úgy véli, a jelenlegi állapotában "egy elavult kriptovaluta", aminek nagyon jó a píárja, és vannak vetélytársai, amelyek idővel átvehetik a szerepét.

"Hosszú időnek kell eltelnie, és a szabályozóknak utol kell érniük a fejlődést, hogy ezek tőkepiaci termékekké váljanak, és ki tudjon alakulni a menedékstátusz"

- vélekedett Pataki.

Egyébként már belépett a "valóságba" is a kriptovalutázás, mint Pataki mondta,

Németországban nem kell adót fizetnie, aki egy évnél régebb óta birtokol kriptovalutát, Japánban pedig a bitcoin másodlagos valuta, és ha valaki azzal fizet, kedvezményesebb áfával teheti.

Az EU-n belül Málta és Észtország jár élen a szabályozás kialakításával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×