eur:
393.28
usd:
367.98
bux:
66118.96
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Feszített piacot jelez az alacsony munkanélküliségi ráta

A tavaly szeptember-novemberi három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 9 ezerrel, 169 ezerre csökkent, így a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékra mérséklődött.

A Statisztikai Hivatal ma reggeli közleménye szerint a munkanélküliségi ráta ismét elérte a történelmien alacsony 3,6 százalékos értéket szeptember-novemberben. Az adat kissé alulmúlta az általunk várt 3,7 százalékot, ami egyben a Bloomberg féle elemzői konszenzus is volt. Az előző három hónapos gördülő időszakhoz képest (augusztus-október) tehát enyhén csökkent a mutató, az előző év azonos időszakinál pedig 0,2 százalékponttal volt alacsonyabb. Az előző három hónaphoz képest mind az aktivitási ráta, mind a foglalkoztatási ráta enyhén csökkent, az előbbi 62,9 százalékról 62,8 százalékra, az utóbbi pedig 60,6 százalékról 60,5 százalékra.

Az Erste elemzése szerint az alacsony munkanélküliségi ráta továbbra is erős, feszített munkapiacot jelez. Az elkövetkező hónapokban vélhetően nem csökken majd tovább a munkanélküliségi ráta a szezonális hatásoknak és a gazdaság teljes foglalkoztatottsághoz közeli állapotának köszönhetően. A feszített munkapiac pedig a bérek emelkedésének folytatódását sugallja a minimálbér 8 százalékos emelése mellett 2019-ben, ami azt is jelenti, hogy a lakossági fogyasztás még egy ideig fontos támasza marad a magyar gazdasági növekedésnek. Becslésünk szerint 2018-ban 4,6 százalékkal nőhetett a magyar GDP, ami idén 3,6 százalékra lassulhat - írja elemzésében az Erste.

Váradi Rita, a Központi Statisztikai Hivatal munkaügyi statisztikai osztályának vezetője az InfoRádiónak kiemelte: a munkanélküliség mutatói a férfiak körében nem változtak, a nőkre vonatkozó számok javultak, de még mindig náluk magasabb a ráta. Míg a férfiak munkanélküliségi rátája 3,4, a nőké pedig 3,9 százalék.

A munkanélküliség átlagos időtartama 14,6 hónap volt a vizsgált időszakban, ez másfél hónappal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az érintettek 38,5 százaléka számít tartósan munkanélkülinek – tájékoztatott az osztályvezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×