eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Miskolcon és Debrecenben annyi a munkanélküli, mint három nyugati megyében

Felborult a Magyarország-térkép, legalábbis ami a munkanélküliségi adatokat illeti. A nyugati határ mentén elvétve találni álláskeresőt, az észak-keleti végeken viszont továbbra sem túl rózsás a helyzet.

December végén 241 898 álláskereső volt Magyarországon. A Napi.hu megrajzolta az álláskeresők területi megoszlási térképeit a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai alapján.

Elöljáróban a cikk megállapítja, hárommal kevesebb a munkanélküli-mentes település (52), mint egy évvel korábban - a hosszabb távú tendencia ennél jóval biztatóbb -, de nőtt azon települések száma, ahol 20 százalékos a munkanélküliség (42).

A részletes adatokból kiderül,

a Zala megyei Iborfián összesen 6 munkaképes korú ember él, de a borsodi Debrétén is csak 12, közülük mindenkinek van munkája.

A legnagyobb olyan település, ahol mindenki dolgozik: a 443 lakosú Püski Győr-Moson-Sopron megyéből.

A legrosszabb helyzet

A 20 százalék fölötti munkanélküliséget mutató települések közül Csenyéte teljesít a legrosszabbul - 36,81 százalékkal -, de már csak hat olyan település van idehaza, ahol 30 százaléknál is rosszabb az adat. A legtöbb, 20 százalék feletti mutatóval rendelkező település Baranyában és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt, Somogy és Nógrád megyében sem rózsás a helyzet.

A körülbelül 242 ezer munkanélküli közül 34 ezren borsodiak, csaknem 28 ezren szabolcsiak és 21 ezren hajdúságiak.

Hogy a térkép mennyire "elbillent", jól mutatja, hogy a Kisalföldön összesen 3017 álláskereső volt tavaly év végén, ez 0,98 százalékos adat - és csak Debrecenben kétszer annyi munkanélküli volt, mint egész Győr-Moson-Sopron megyében. Továbbá:

Miskolcon és Debrecenben összeadva körülbelül annyi a munkanélküli, mint Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében együttvéve.

A megyei jogú városokban egyébként alacsonyabb a százalékos érték, mint az országos átlag.

Budapesten 1,3 százalékos a munkanélküliség, a megyei jogú városok közül csak Sopron, Érd és Győr teljesít jobban.

A fővárosi kerületek közül Zuglóban a legnagyobb a munkanélküliség,

az itt élők közül 1,83 százaléknyian keresnek munkát. Az V. kerületben mindössze 114 álláskereső van (0,65 százalék).

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×