eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Nyitókép: Pixabay

Szárnyaló GDP, meglóduló infláció - ilyen évet zár a magyar gazdaság

A magyar gazdaság 2018-ban történt legemlékezetesebb és legjelentősebb történéseinek összefoglalója.

Év elejétől vált elérhetővé minden biztosítási termék esetében az úgynevezett új európai termékismertető - ismertette még január első napjaiban a MABISZ Életbiztosítási tagozata. Ez a dokumentum az átgondolt, de mégis gyorsabb döntésben segíti az ügyfeleket.

Februárban több mint hatmilliárd forintos új győri projektet jelentett be a 2018-ban fennállása 25. évfordulóját ünneplő Audi.

Áprilisban bejelentették, hogy három új tengerentúli, amerikai célpontba lehet közvetlenül repülni Budapestről, köztük Philadelphiába is.

Később kiderült, hogy a LOT lengyel légitársaság fontolgatja egy magyarországi bázis létrehozását, illetve 2018 őszén a kormány bejelentette, hogy jövőre szintén közvetlen légikapcsolat jön létre Sanghaj és Budapest között.

Az év feléhez érkezve élénkülni kezdett a fogyasztói árak növekedése. Júliusban már nem először 3 százalék felett alakult az infláció, ami meghaladta a jegybank által kitűzött inflációs célt. A jegybank szerint ez egy ideiglenes hatásnak, az üzemanyag és kőolajárak megugrásának számlájára írható.

Ősz elejére véget értek a szokásos nyári lazítások, ezzel együtt pedig a Magyar Nemzeti Bank is irányváltás miatt hívta össze a sajtó képviselőit. Arról beszéltek, hogy eljöhet az idő, amikor a monetáris lazítások szakasza véget ér, ezért a jegybank az eszköztárát is átszabta.

A 2019 elején induló Növekedési Hitelprogram fix terméktájékoztatója november végén jelent meg, eszerint az 1000 milliárd forintos keretösszeggel induló konstrukció részeként az MNB nullaszázalékos kamat mellett biztosít a hitelintézeteknek forrást, a bankok pedig ezt maximum 2,5 százalékos kamatmarzs mellett hitelezhetik tovább a kkv-knak.

Az év egyik leggyorsabb és legváratlanabb törvénymódosítását már pontosan október közepén nyújtották be az Országgyűlésnek. Az előterjesztő, a fideszes Bánki Erik közölte: az extraprofit és az alacsony hatékonyság miatt amint lehet, megszüntetik a lakáskasszák állami támogatását.

A harmadik negyedév makrogazdasági statisztikái alapján látszott, hogy elemzők szerint is rendkívüli, rekord szintű növekedést produkált a magyar gazdaság. A GDP a korábban becsültnél is jobban bővült.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Jelentősen emelkedtek a tőzsdék múlt héten, miután az amerikai törvényhozók elfogadták az amerikai adósságplafonról szóló törvényjavaslatot. Az ázsiai piacok nagyrészt emelkedtek hétfőn, miután Joe Biden hétvégén aláírta az amerikai adósságplafonról szóló törvényt. Ezzel szemben európai tőzsdék a múlt pénteki rali után iránykereséssel kezdték ezt a hetet, és az USA-ban is csak minimális elmozdulások látszanak. Mindeközben az olajárakra is érdemes figyelni, amelyek felpattantak azt követően, hogy Szaúd-Arábia további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést, és további termeléscsökkentést ígért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×