eur:
394.14
usd:
365.25
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Az MNB csomagja új gondolkodási keretbe helyezi a versenyképességet - Párbeszéd a gazdaságról

Új típusú gondolkodási keretbe helyezi a versenyképesség fogalmát a Magyar Nemzeti Bank 180 pontos versenyképességi csomagja.

"Ha a magyar gazdaság aktuális helyzetét tekintjük, akkor elégedetten hátra is dőlhetnék, hiszen azt látjuk, hogy a GDP 2018 harmadik negyedévében közel 5 százalékkal bővült, a versenyképesség ugyanakkor hosszú távon határozza meg egy gazdaság növekedését" - mondta az InfoRádióban Virág Barnabás. A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója a jegybank 180 pontos versenyképességi csomagjáról azt mondta, hogy az új típusú gondolkodási keretbe helyezi a versenyképesség problémakörét.

"A válságot megelőző főáramú közgazdasági gondolkodás alapvetően a versenyképességet úgy fordította le, hogy az a gazdaság kínálati oldalán ható tényezőknek a megértése, javítása" - mondta. Szerinte általában

a világ politikusai, közgazdászai nagyon sokat tanultak a válság óta eltelt időszakból.

Másrészt úgy látja, a világgazdaság működését alapvetően új trendek alakítják, gondol ezalatt a technológiai fejlődésre.

A Hold alapkezelő elnöke azt mondta, hogy egy adott ország társadalmi politikai berendezkedése kijelöl egy pontot, amely között az adott gazdaság fejlődni tud, amikor ezt elérni, nehéz plusz növekedést elérni. Szabó László is az új típusú megközelítések fontosságát emelte ki: "Amikor ezt a maximumot az adott gazdaság eléri, utána nagyon nehéz minden egyes plusz százalékpontos növekedést teljesíteni. Azt látjuk, hogy

a közepes növekedésű országok ezt a pontot elérik, nagyon jelentős társadalmi változásokat kell tudni végrehajtani, ha ugrani akarnak."

A témáról bővebben hallhatnak a Párbeszéd a gazdaságról című elemző műsorban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×