eur:
393.75
usd:
365.18
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Egyáltalán nem biztos, hogy hazavihető bér lesz a megszűnő cafeteriából

November vége a tervezés ideje: a cégek döntenek arról, hogy milyen bérstratégiát dolgoznak ki a következő évre. Gyányi Tamás, a WTS Klient partnere arról beszélt az InfoRádiónak, milyen juttatások adhatóak a cafeteria-rendszer átalakítása után.

A legtöbb adómentes béren kívüli juttatás megszűnik 2019-ben - szögezte le kiindulópontként az InfoRádiónak Gyányi Tamás, a WTS Klient partnere.

"Volt nekünk eddig mobilitási célú lakhatási támogatásunk, az januártól bérként adózik. Ugyanez igaz a lakáscélú támogatásra, ez idáig adómentes volt, jövőre munkabérként fog adózni"

- sorolta Gyányi Tamás, aki azért hozzátette, a munkáltató által nyújtható lakáscélú hitel a jövőben jó lehetőség lesz, hiszen ha kamatmentes vagy kedvezményes kamatozású hitelt nyújtanak a munkavállalóknak, a munkáltatónak ebből nem kell majd adóznia.

Marad a SZÉP Kártya, de megszűnik a készpénzcafeteria, nincs már kedvezményes adózású biztosítás sem, ugyanakkor megmarad a céges telefon magánhasználata, és fel fog értékelődni a cégesautó-juttatás jelentősége, hiszen az áfatörvényben 2019-től lesz a dolgozók számára kedvező módosítás.

Úgy látja, a munkáltatók a járulékcsökkentések miatt jó helyzetben voltak az elmúlt években, ami végeredményben azt okozta, hogy a munkavállalók zsebében több maradt, a családi adókedvezmény vagy az első házasoknak nyújtandó kedvezmény miatt meg még fokozottabban így volt.

A cafeteria-rendszer átalakításával Gyányi szerint a jogalkotó célja az volt, hogy a munkabér irányába terelje a juttatásokat,

és ezzel lehet, hogy adminisztratív oldalról könnyebbé válik a rendszer, de nem biztos, hogy erre bruttóbér-emeléssel reagálnak majd a munkáltatók, főleg, hogy ennek a fedezetét a jövő évi növekedési számok már nem is fogják megadni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×