A januártól a pálinkákra is bevezetendő népegészségügyi termékadó (neta) miatt a kereskedelmi főzdék közül több nem vásárolt nagy mennyiségű nyersanyagot, pedig lett volna miből - tudta meg a Világgazdaság Mihályi Lászlótól, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnökétől. Idén rengeteg jó minőségű gyümölcs termett, és viszonylag kedvező az áruk. Egyedül barackból volt hiány, de a pálinkafőzők nem panaszkodhatnak az alapanyagra. A kereskedelmi főzdék azonban az adóteher emelése miatt keveset vásároltak.
A főzdék azonban emelkedő idei forgalommal számolnak, a nagykereskedők ugyanis a szokásosnál lényegesen több pálinkát vásárolnak, hiszen ezt még a kedvezőbb adókörnyezetben tehetik meg.
Jellemző a kereslet élénkülésére, hogy sok helyen üveghiány lépett fel: Magyarországon gyakorlatilag csak Orosházán gyártanak üveget, a német és olasz beszerzések pedig korlátosak.
A bérfőzdékre nem vonatkozik a neta, a literenként 1700 forintos bérfőzési díj fele a szeszadó.
A magánfőzésért literenként 700 forintot kell fizetni, amit párlatjegy igénylésével róhatnak le az érintettek.
A magánfőzésben előállított párlat valódi nagyságára csak becslések vannak, a 22 ezer bejelentett házi pálinkafőzde tulajdonosai ugyanis még a minimálisan előírt párlatjegynek is csak kevesebb mint kétharmadát váltották ki.