eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Pálinkát töltenek pohárba az idei Pálinka országkóstoló versenyen a komáromi Monostori Erődben 2018. május 28-án. Az Agrárminisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács többnapos versenyén huszonöt bíró egységes szempontok alapján igyekszik megtalálni 2018 legjobb pálinkáját.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Itt a pálinkafrász, beindult a felvásárlási hullám

Jövőre jócskán megdrágul a pálinka az emelkedő adóterhek miatt.

A januártól a pálinkákra is bevezetendő népegészségügyi termékadó (neta) miatt a kereskedelmi főzdék közül több nem vásárolt nagy mennyiségű nyersanyagot, pedig lett volna miből - tudta meg a Világgazdaság Mihályi Lászlótól, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnökétől. Idén rengeteg jó minőségű gyümölcs termett, és viszonylag kedvező az áruk. Egyedül barackból volt hiány, de a pálinkafőzők nem panaszkodhatnak az alapanyagra. A kereskedelmi főzdék azonban az adóteher emelése miatt keveset vásároltak.

A főzdék azonban emelkedő idei forgalommal számolnak, a nagykereskedők ugyanis a szokásosnál lényegesen több pálinkát vásárolnak, hiszen ezt még a kedvezőbb adókörnyezetben tehetik meg.

Jellemző a kereslet élénkülésére, hogy sok helyen üveghiány lépett fel: Magyarországon gyakorlatilag csak Orosházán gyártanak üveget, a német és olasz beszerzések pedig korlátosak.

A bérfőzdékre nem vonatkozik a neta, a literenként 1700 forintos bérfőzési díj fele a szeszadó.

A magánfőzésért literenként 700 forintot kell fizetni, amit párlatjegy igénylésével róhatnak le az érintettek.
A magánfőzésben előállított párlat valódi nagyságára csak becslések vannak, a 22 ezer bejelentett házi pálinkafőzde tulajdonosai ugyanis még a minimálisan előírt párlatjegynek is csak kevesebb mint kétharmadát váltották ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×