eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Elemző: a havi 10 ezer forint önmagában nem ösztönzi a gyermekvállalást

A családi otthonteremtési kedvezmény módosítása évi mintegy 120 ezer forintos pluszt hozhat a kétgyermekes családoknak azzal, hogy a kormány rájuk is kiterjesztette a fix 3 százalékos kamattámogatást, ám az elemző szerint havi 10 ezer forint önmagában nem ösztönzi a gyermekvállalást.

A családi otthonteremtési kevezmény (csok) intézményében a három gyermeket vállaló, új lakásba költöző párok 10+10 millió forinthoz juthatnak: 10 milliós vissza nem térítendő állami támogatáshoz, és 10 milliós, fix, 3 százalékos kamatozású, kedvezményes hitelhez.

A kormány új intézkedésével ezt a lehetőséget terjesztik ki részben a kétgyermekes családok részére, ugyanakkor

a vissza nem térítendő 10 milliót nem kapják meg, de a második 10 millióból a 3 százalékos kamat eléréséhez szükséges kamattámogatást igen

- tette egyértelművé az InfoRádiónak Palkó István, a Portfolio vezető elemzője.

"Valójában a kamatámogatott hitel elérésének kiterjesztéséről van szó" - fogalmazott Palkó.

Ma e lehetőség nélkül 20 éves futamidőre 4,9 százalékkal érhető el fix kamatozású hitel a piacon, de ez is csak a jó hitelképességű ügyfelek számára. A csok-os intézkedés tehát

havi szinten 10 ezer forintos törlesztőrészlet-megtakarítást jelent, ami évenként 120 ezer forint, 3 százalékos kamat esetén.

"Ez húsz évre már majdnem akkora támogatási összeget (mintegy 2,5 millió forintot) takar, mint egy újabb csok" - világított rá Palkó István.

A vezető elemző összevetette a számot a lakás-takarékpénztári rendszerből kivett közpénzzel:

"Az ltp-támogatási összeg eddig egy szerződés esetén legfeljebb 72 ezer forint volt évente. Ha a kétgyermekeseket nézzük, akkor a két szerződés 144 ezer forint, négy családtag esetén pedig 288 ezer."

Megítélése szerint egyébként egy havi 10 ezer forintos könnyítés nem sok családot fog arra sarkallni, hogy gyermeket vállaljon, hiszen a gyermeknevelés költségei ennél az összegnél sokkal magasabbak, de más támogatási formákkal együtt hatékony lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×