eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Jó hír a nyugdíjas munkavállalóknak

Több, a nyugdíjasok foglalkoztatást ösztönző változtatás lép életbe jövőre.

Jövőre a nyugdíjasok foglalkoztatása 21 százalékkal olcsóbb lesz a munkaadók szempontjából, ráadásul a nyugdíjas munkavállalók nettó jövedelme emelkedni fog - mondta az InfoRádió kérdésére a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. gazdasági tanácsadója. Kissné Horváth Marianna hangsúlyozta: az új szabályozás csak a munka törvénykönyve szerinti munkaviszonyban foglalkoztatott nyugdíjas munkavállalókra vonatkozik.

Mint mondta: 2019. január 1-től a saját jogú nyugdíjasnak minősülő munkavállalók kikerülnek a biztosítottak köréből. Ennek következtében a munkaviszonyban álló nyugdíjas munkavállalók munkabéréből csak 15% személyi jövedelemadót kell levonni.

Miután 2018-ban a munkabérüket a személyi jövedelemadó mellett 10% nyugdíjjárulék és 4% egészségbiztosítási járulék is terheli, így

2019. január 1-től a nyugdíjas munkavállalók nettó jövedelme 14 százalékkal nő.

Kissné Horváth Marianna kiemelte: a nyugdíj mellett munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók munkabére után a munkáltatót sem terheli 2019. január 1-től a 19,5% szociális hozzájárulási adó és a 1,5% szakképzési hozzájárulás.

A nők negyven éves jogosultsági idejével nyugdíjban részesülők számára is előnyös a változás - mondta a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. gazdasági tanácsadója. Ha a nyugdíj mellett munkaviszonyban állnak, a munkabérük nem fog beleszámítani keresetkorlátba, miután a munkaviszonyuk alapján nem lesznek biztosítottak.

2019. január 1-ig nők negyven évével nyugdíjban részesülőknek, mindaddig, amíg nem érik el a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, keresetkorlátja van. Ha a nyugdíj melletti biztosítási jogviszonyban elért jövedelmük eléri a minimálbér tizennyolcszorosát, a keretösszeg elérését követő hónap első napjától december 31-ig nyugdíjuk folyósítását szüneteltetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×