eur:
393.23
usd:
367.93
bux:
67044.93
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Különböző mértékben emelnék a minimálbért az érdekképviseletek

Jelentősen emelné a minimálbér és a garantált bérminimum összegét a LIGA Szakszervezetek. A Munkástanácsok Országos Szövetsége is béremelést sürget, igaz, szerényebb mértékűt. A bértárgyalások idén november elején kezdődnek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.

A LIGA kétéves programban gondolkodik, melynek segítségével a visegrádi országokhoz szeretnének felzárkózni – árulta el Mészáros Melinda, a szervezet elnöke. A nettó minimálbér közel 38 százalékkal van elmaradva a csehországi összeghez képest – tette hozzá.

Két javaslatcsomagot is kidolgoztak a cél elérése érdekében. Az egyik szerint a minimálbér mértékét 2019-ben legalább bruttó 190 ezer, a garantált bérminimumot pedig közel 260 ezer forintban kell megállapítani. Mivel ez egy lépcsőben óriási terhet jelentene a munkáltatóknak, ezért másik lehetőség, hogy csökkentik a munkabérre nehezedő közterheket, a munkáltató és a munkavállaló oldalán egyaránt – mondta az InfoRádiónak a LIGA elnöke. A szervezet eltörölné a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot, valamint a garantált bérminimum mértékéig a személyi jövedelemadót is megszüntetnék.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke szerint a bérek alsó szinten sokat emelkedtek, a minimálbér eléri a létminimum összegét. Bár ez egy régi szakszervezeti cél volt, ennek közetkeztében középen torlódnak a bérek. Egyes helyeken a tapasztalt kollégáknak így ugyanannyi bére van, mint az újaknak. Ez feszültséget jelenthet.

Éppen ezért a szervezet olyan minimálbér-emelést javasol, ami az elért státusz megtartását és reálnövekedést eredményez. A bruttó összegnél ez 13 százalékot jelent, a szakmunkás bérminimumnál 15 százalékos emelést javasolnak – emelte ki az elnök. A nettó növekedés így közel10 százalékos lenne – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében a Tiktok anyacége és az amerikai kormány csörtéjéről volt szó, amelynek a vége akár az is lehet, hogy a platformot betilthatják a tengerentúlon. Vendégünk volt Keleti Arthur, kibertitok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alapítója. A második blokkban a friss munkaerőpiaci adatokat elemeztük Hornyák Józseffel, a Portfiolio makrogazdasági elemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×