INFORÁDIÓ 
2021. január 17. vasárnap
Antal, Antónia

bérmegállapodás

munkaerőhiány

állam

Többéves megállapodással csökkentenék a munkaerőhiányt az állami vállalatoknál

Többéves megállapodással csökkentenék a munkaerőhiányt az állami vállalatoknál

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid

A jelenlegi megállapodásban foglaltakon felül nőhet az állami vállalatoknál dolgozók bére 2019-től.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Palkovics Imre azt mondta: akár már jövőre új bérmegállapodás jöhet az állami vállalatoknál, tehát a Postánál, a vasútnál, a Volán-társaságoknál és a vízi közműcégeknél. A változás a jelenleg érvényben lévő, tavaly megkötött 2019 végéig szóló egyezség mellett érvényesülhet – közölte a Magyar Időkkel a szervezet vezetője.

Kifejtette: ez azt jelenti, az átlagosan 5 százalékos jövő évi emelésen felül további, mintegy 8 százalékos felzárkóztatásra is javaslatot tesznek. Az elnök szerint az így elérhető, legalább 13 százalék körüli bérrendezés indokolt a jövő évi költségvetésben előirányzott fogyasztásnövekedés teljesüléséhez, valamint a reálkeresetek további jelentős emelkedéséhez.

Múlt hét végén egy fővárosi vasúti konferencián a Magyar Államvasutakat nyár végétől irányító elnök-vezérigazgató szintén arról beszélt, hogy újra vonzóvá kell tenni a vasutat, aminek szerves része a versenyképes kereset is – mondta Homolya Róbert.

„Az előttünk álló talán egyik legnagyobb kihívás az üres álláshelyek betöltése és a meglévő, képzett munkaerő megtartása”

– fogalmazott, hozzátéve: ehhez versenyképes bérre és megfelelő munkakörülmények biztosítására van szükség.

A munkástanácsok elnöke a lap hétfői számában hangsúlyozta: a lépésekről a közeljövőben kezdődhetnek az egyeztetések a szakszervezeti oldal és a vállalatok közötti párbeszédet segítő, nemrégiben megalakult, Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán. Többéves megállapodás megkötését is szorgalmaznák, évente két számjegyű bérfelzárkóztatási pályával.

Kapcsolódó hang

Többéves megállapodással csökkentenék a munkaerőhiányt az állami vállalatoknál
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018