eur:
393.46
usd:
367.94
bux:
66254.24
2024. április 24. szerda György

Többéves megállapodással csökkentenék a munkaerőhiányt az állami vállalatoknál

A jelenlegi megállapodásban foglaltakon felül nőhet az állami vállalatoknál dolgozók bére 2019-től.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Palkovics Imre azt mondta: akár már jövőre új bérmegállapodás jöhet az állami vállalatoknál, tehát a Postánál, a vasútnál, a Volán-társaságoknál és a vízi közműcégeknél. A változás a jelenleg érvényben lévő, tavaly megkötött 2019 végéig szóló egyezség mellett érvényesülhet – közölte a Magyar Időkkel a szervezet vezetője.

Kifejtette: ez azt jelenti, az átlagosan 5 százalékos jövő évi emelésen felül további, mintegy 8 százalékos felzárkóztatásra is javaslatot tesznek. Az elnök szerint az így elérhető, legalább 13 százalék körüli bérrendezés indokolt a jövő évi költségvetésben előirányzott fogyasztásnövekedés teljesüléséhez, valamint a reálkeresetek további jelentős emelkedéséhez.

Múlt hét végén egy fővárosi vasúti konferencián a Magyar Államvasutakat nyár végétől irányító elnök-vezérigazgató szintén arról beszélt, hogy újra vonzóvá kell tenni a vasutat, aminek szerves része a versenyképes kereset is – mondta Homolya Róbert.

„Az előttünk álló talán egyik legnagyobb kihívás az üres álláshelyek betöltése és a meglévő, képzett munkaerő megtartása”

– fogalmazott, hozzátéve: ehhez versenyképes bérre és megfelelő munkakörülmények biztosítására van szükség.

A munkástanácsok elnöke a lap hétfői számában hangsúlyozta: a lépésekről a közeljövőben kezdődhetnek az egyeztetések a szakszervezeti oldal és a vállalatok közötti párbeszédet segítő, nemrégiben megalakult, Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán. Többéves megállapodás megkötését is szorgalmaznák, évente két számjegyű bérfelzárkóztatási pályával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×