eur:
392.67
usd:
366.38
bux:
66787.35
2024. április 26. péntek Ervin
Párizs, 2011. december 22.A Standard and Poors (S&P) logója a hitelminősítő intézet  párizsi irodájában a 2011. december  8-án készült archív felvételen. 2011. december 21-én a S&P megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól. A besorolás az eddigi BBB mínuszról BB pluszra változott. (MTI/EPA/Ian Langsdon)
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Még egy évet kell várni a felminősítésre?

Hosszabb időt is igénybe vehet az újabb felminősítés - közölte az egyik amerikai hitelminősítő szakértője.

A Standard and Poor's augusztus 17-én vizsgálta Magyarország adósbesorolását, de nem változtatott a státuszon, pedig többen már egy kedvező fejleménnyel számoltak.

Az ország nyolc éve került ki az eddigi legjobb befektetésre ajánlott kategóriájából a Standard and Poor's-nál,

az elemzők szerint mostanra több gazdasági mutató is indokolt egy, a jelenleginél kedvezőbb hitelminősítői döntést

– így vélekedett néhány órával az augusztus közepi döntés előtt a Portfolio elemzője, Beke Károly is.

Mint mondta, 2016 óta arról beszélhetünk, hogy mindhárom nagy hitelminősítőnél kikerültünk az úgynevezett bóvli - befektetésre nem ajánlott - kategóriából, és ez a javulás folytatódott a makrogazdasági mutatóinkban.

A növekedés továbbra is kifejezetten jól alakul az elmúlt időszakkal összehasonlítva, a második negyedéves növekedési számok felülmúlták a várakozásokat.

Ami még nagyon fontos, a bankrendszer állapota, a nem teljesítő hitelek aránya a háztartásoknál illetve a vállalatoknál és ebben is jelentős javulást értünk el.

A Magyar Idők megkereste a társaság Magyarországgal foglalkozó szakértőjét. Karen Vartapetov arról beszélt: adottak a kilátások, hogy a következő tizenkét hónapban javítsa Magyarország hitelbesorolását az S&P. A legutóbbi felülvizsgálatot vezető szakértő közölte:

a befektetésre ajánlott országoknál szabályszerű az akár két éves várakozás, hogy lássák merre tartanak a gazdasági folyamatok.

A hitelminősítő munkatársa elmondta: a kormányzat és az Európai Unió közötti politikai feszültségek miatti viták tényezők lehetnek a következő költségvetés tárgyalásánál, ha pedig az ország forrásoktól esik el, azt a minősítő hosszú távon már kockázatként kezeli. Vartapetov kitért rá, hogy a társaság döntéseinél minden esetben a gazdasági alapokat igyekeznek figyelembe venni.

A héten már majd a Fitch Ratings hitelminősítő dönthet a magyar adósbesorolásról, magyar idő szerint pénteken késő este.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×