INFORÁDIÓ 
2020. november 30. hétfő
Andor, András

standard and poors

hitelminősítő

felminősítés

gazdaság

Párizs, 2011. december 22.A Standard and Poors (S&P) logója a hitelminősítő intézet  párizsi irodájában a 2011. december  8-án készült archív felvételen. 2011. december 21-én a S&P megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól. A besorolás az eddigi BBB mínuszról BB pluszra változott. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

Nagyon fontos hírre várnak a magyar pénzügyi döntéshozók

InfoRádió

Reális az esélyt llátnak az elemzők arra, hogy a Standard & Poor's hosszú idő után végre felminősíti Magyarországot. A cég nemzetközi globális minősítési részlege péntek éjjel vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot.

Vannak olyan pozitív tényezők, amelyek alátámasztják és indokolják a felminősítést, mondta az InfoRádióban a Portfoli gazdasági hírportál elemzője. Beke Károly emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2016 óta mindhárom nagy hitelminősítőnél kikerült a bóvli kategóriából.

Mint mondta, a vizsgálatnál

nagyon fontos szempont lesz például a bankrendszer állapota a nem teljesítő hitelek aránya,

és ebben is jelentős javulás történt, hiszen a hitelezés jelentős ütemben növekszik, a nem teljesítő hitelek aránya csökken. A háztartási 90 napon túl nem teljesítő hitelek aránya például 2014-ben még 20 százalék felett volt, míg 2018 első negyedévére 6,1 százalékra csökkent. A vállalati hiteleknél 17 százalékról 3 százalék közelébe mérséklődött az arány, és mindkét csoportban további mérséklődésre lehet számítani a következő években.

Legutóbb februárban vizsgálta felül a magyar adósbesorolást a Standard & Poor's, és azóta is javultak a mutatók.

A felminősítéssel Magyarország a "BBB" besorolású országok közé kerülne, ilyen magasan 2010 decemberében volt utoljára a magyar adósbesorolás.

Tavaly augusztusban rendelt pozitív kilátást az adósbesorolás mellé a hitelminősítő, és van egy íratlan szabály a hitelminősítésnél: egy, másfél éven belül a pozitív kilátástól el szoktak jutni a felminősítésig - mondta Beke Károly.

A hitelminősítőknek egyébként évek óta előre leadott menetrenddel lehet csak felülvizsgálni az EU-országok minősítését,

erre készül most a Standard & Poor's, majd augusztus 31-én a Fitch.

Utánuk novemberben jöhet még egy felülvizsgálat a Moody's szakértőitől - írja összeállításában a Portfolio.hu.

Az S&P után két héttel a Fitch szakemberei hozzák nyilvánosságra Magyarországgal kapcsolatos friss véleményüket. Nagy Márton, a jegybank alelnöke erről korábban azt mondta, hogy a Fitch-nél két kulcsfontosságú mutatót néznek majd a döntés előtt:

a nettó külső adósságot és a GDP-növekedés ütemét.

Nagyon Márton szerint ezek szerinte gyakorlatilag már a "BBB" besorolású országok átlagát közelítik, és az MNB alelnöke szerint a két tényezőben bekövetkezett javulás már külön-külön önmagában lehetővé teheti a felminősítést.

Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Kapcsolódó hang

S and P minősítés
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018