eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pxhere

Ezért pörgött föl a fővárosi ingatlanpiac

A drágulás és a forgalom is nagyobb volt idén nyáron a fővárosi ingatlanpiacon, mint korábban - közölte Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. Sokan előrehozták az ingatlanvásárlást.

A korábbi évekhez képest sokkal nagyobb forgalom volt az elmúlt néhány hétben - több olyan külső tényező ösztönözte a vásárlókat, amelyre korábban nem lehetett számítani. Egyrészt októbertől szigorodnak a hitelfelvételi szabályok, és a teljes jövedelemhez képest jóval alacsonyabb lesz az a maximális összeg, amiben el lehet adósodni. Szintén "sürgető" szempont az új lakásokra vonatkozó kedvezményes (5%-os) lakásáfa 2019 végén történő megszűnése - sorolta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

Mindez azt eredményezte, hogy aki csak teheti, még most igyekszik lakást venni, az ingatlanfejlesztők a vártnál jóval könnyebben tudnak túladni az új lakásokon.

"Egy-egy ingatlan legalább 30 százalékkal tölt kevesebb időt a piacon,

nem nagyon kell reklámozni, hogy a vásárlók elkapkodják ezeket a lakásokat".

A használt lakásoknál és különösen a külső kerületekben (18., 19., 4., de még a 10. kerületben is) látható, hogy az elmúlt másfél-két évben akár harminc százalékkal is megemelkedtek az árak.

Bár nem olyan gyorsan történt mindez, mint a belvárosban vagy Budán, de jelentős az áremelkedés a panellakásoknál is - fejtette ki Mester Nándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×