eur:
395.22
usd:
365.74
bux:
65388.86
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A hatvanas évek stílusában lefestett M62-es Szergej elnevezésű mozdony vontatja a Tekergő nevű menetrend szerinti gyorsvonatot a Balaton északi partján, Aszófőnél 2018. július 29-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Közmeghallgatások a Balaton szabályozási szintjének emeléséről

Az elmúlt két hétben a Veszprémi járási kormányhivatal hat balatoni településen (Balatonfüreden, Badacsonytomajban, Keszthelyen, Fonyódon, Balatonföldváron és Siófokon) tartott közmeghallgatást arról, hogy a jelenlegi 110 centiméteres szabályozási szintet 10 centiméterrel megemeljék.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság egyik KEHOP programja keretében készült környezeti hatástanulmányában a jelenlegi 110 centiméteres szabályozási szint 10 centiméterrel történő emelését vizsgálták. A tanulmány készítői nem találtak környezetvédelmi szempontból kizáró okot.

A Nők a Balatonért Egyesület üdvözli az eredményt. Annál is inkább, mert a szabályozási szint emelését elsőként egyesületünk javasolta már a 2000-es évek elején, hogy megelőzhető legyen a 2000-2004 időszakban kialakult alacsony vízszint. Már az első vízgyűjtő-gazdálkodási terv vitáiban szorgalmaztuk, hogy betonműtárgyak építése helyett, hagyják meg a természet önszabályozó mechanizmusának működését. A Balaton szép és fontos példáját mutatta az "öngyógyításnak": a 2003-ra kialakult alacsony vízszintet már 2005-re kijavította a természet. Egyúttal a széles nyilvánosság szembesült azzal, hogy egy környezeti probléma esetén nem kell azonnal költséges műszaki beavatkozások terveit - a Balaton esetén például a Rábából vagy a Drávából történő vízpótlás - egyedüli lehetőségként beállítani.

A meghallgatásokon kevesen voltak. Ebben valószínűleg szerepe volt a vitára bocsátott tanulmány több száz oldalas terjedelmének, amit az állampolgárok nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak áttekinteni - olvasható a Nők a Balatonért Egyesület közleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×