INFORÁDIÓ 
2020. február 28. péntek
Ákos, Bátor

vám

áru

importvám

Egyedi megoldásokkal csökkenthetők az importvámok

Egyedi megoldásokkal csökkenthetők az importvámok

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
Újabb cikkünk a témában:

Júniustól 25 százalékkal megnőtt számos, az Egyesült Államokból érkező termék vámterhe. Az érintett árucikkek esetében alkalmazott vámtétel eddig a nulla, illetve a 10 százalék között mozgott, ezt terheli a további 25 százalékos importvám. Vannak ugyanakkor olyan vámtechnológiai megoldások, amelyekkel csökkenthetők a negatív hatások - mondta az InfoRádiónak az RSM vámüzletágának vezetője, Falcsik István.

A Donald Trump elnök által frissiben bevezetett amerikai importvámokat valószínűleg megkerülni és teljes egészében kiküszöbölni nem lehet, de vannak olyan megoldások, amelyek mérséklésre és a fájdalmas hatás csillapítására adnak lehetőséget - mondta Falcsik István, az RSM vámüzletág-vezetője.

Vannak olyan modern vámjogi megoldások - ezeket eddig az Egyesült Államokból érkező áruknál nem alkalmaztak -, amelyek azt jelentik, hogy a behozott terméket csak akkor vámkezelik, amikor már nagyon szükség van rál. Van olyan is, hogy valaki halasztott vámfizetési engedélyt kér: bizonyos időt kap arra, hogy a terméket értékesítse, és már a befolyó pénzből fogja finanszírozni a viszonylag magas vámterhet - hívta fel a figyelmet Falcsik István.

A kedvezménynek két fajtája van: a vámfelfüggesztés és a vámkontingens.

Vámfelfüggesztést olyan termékre lehet kérni, amelyet – vagy amellyel egyenértékűt, illetve ahhoz hasonlót – a kérelmező tudomása szerint az Európai Unióban nem állítanak elő. A gazdálkodó kérheti az EU-tól, hogy egy bizonyos ideig ne fizessen vámterhet, és természetesen az unió lemond erről a vámteherről. Ez viszont elég ritka - mutatott rá az RSM vámüzletág vezetője.

Ha a szóban forgó árut vagy ahhoz hasonlót gyártanak az unióban, de a termelt mennyiség nem elégíti ki az uniós felhasználók igényeit, vámkontingens igényelhető.

A témáról bővebben hallhatnak hétfő este 7 órától az InfoRádió adómagazinjában, az Adóinfó című műsorban.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Ezekkel a megoldásokkal csökkenthetők az importvámok
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018