eur:
394.94
usd:
363.16
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Rövid távra megugrik a magyar infláció

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzői szerint az olajár emelkedésének hatására átmenetileg enyhén 3 százalék fölé emelkedik az infláció. Az olajár-változás közvetlen hatásának kifutásával az MNB 2019 közepére eléri, majd fenntartja az inflációs célt - derül ki a jegybank legfrissebb Inflációs jelentéséből, amelyet csütörtökön tettek közzé.

A jelentés szerint a magasabb olajár következtében másodkörös hatásokra nem számítanak a jegybank szakértői. Balatoni András, az MNB igazgatója, a kiadványt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón rámutatott: az olajár változása az egész régióban megemelte az inflációt, ugyanakkor a külső inflációs alapfolyamatok továbbra is mérsékeltek.

Az MNB még kedden publikálta a jelentés fő számait, eszerint a jegybank emelte az idei GDP- és infláció-előrejelzését. A korábban várt 4,2 százalékkal szemben idén 4,4 százalékos GDP-bővülést vár a jegybank. A jelentés összeállítói a teljes előrejelzési horizonton (8 negyedév) magasabb növekedéssel számolnak, mint az előző előrejelzésben, a növekedés kiegyensúlyozott szerkezetben folytatódik.

Balatoni András, elmondta:

a növekedés alapja a háztartások fogyasztása és a beruházások lesznek.

A beruházási ciklus lanyhulásával a gazdasági növekedés is lassul a szakértők szerint, így 2019-ben 3,5, 2020-ban pedig 2,8 százalékos növekedésre számítanak a jegybankban.

Az idei várható infláció mértékét 2,5 százalékról 2,8 százalékra emelték, az infláció 2019-ben 3,1 százalékra nő, 2020-ban pedig 3,0 százalék lesz.

Többet fogunk költeni

A lakossági fogyasztás erőteljes lesz a jövőben is, idén 4,8 százalékkal emelkedik majd, 2019-ben 3,2 százalékkal, 2020-ban 3,1 százalékkal bővülhet, miközben a bruttó átlagkereset idén 10,3 százalékkal emelkedik, jövőre 7,1 százalékkal, 2020-ban 6,9 százalékkal nő a jegybank előrejelzése szerint.

Az MNB igazgatója kiemelte: a folyó fizetési mérleg többlete stabil marad, idén a GDP-hez mérten 1,1 százalék, jövőre 0,8 százalék, 2020-ban 1,3 százalék lesz. A külső finanszírozási képesség (a folyó mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) a bruttó hazai termékhez képest idén 3,2 százalék, jövőre 3,3 százalék, 2020-ban 3,6 százalék lesz.

Másfél százalék körüli szintre viszik a deficitet

Balatoni András elmondta: a költségvetési politika fegyelmezett marad, az uniós módszertan alapján számított deficitet a GDP-hez viszonyítva 2018-ban 2,2-2,3 százalékra várják az MNB elemzői, 2019-ben 1,7-1,8 százalékra valószínűsítik, míg 2020-ban várhatóan 1,4-1,8 százalék lesz.

Az export továbbra is jelentős marad, idén a kivitel 7,5 százalékkal, 2019-ben szintén 7,5 százalékkal, 2020-ban némileg szerényebben, 6,7 százalékkal nő majd. Ezzel párhuzamosan az import 2018-ban nagymértékben, 9,7 százalékkal, jövőre 8,2 százalékkal, 2020-ban 5,7 százalékkal bővül.

Emel, de vissza is húz a munkaerőhiány

Balatoni András jelezte: az idei kétszámjegyű bérnövekedés a feszes munkaerőpiac miatt tartós maradhat, ez a vállalatokat arra ösztönzi, hogy a munkaerőköltségeket modernizálással, automatizálással csökkentsék.

A jegybank igazgatója szerint a munkaerőhiánynak az lehet a hatása, hogy az építőipar termelése elmaradhat a várttól, hosszabb távon pedig az export is csökkenhet. Hozzátette, hogy a feszes munkaerőpiac ellenére a foglalkoztatás folyamatosan bővül.

Az elmúlt napok forintárfolyam-mozgására vonatkozón kérdésre Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója jelezte: az árfolyam alakulása csak egyik tényezője az inflációs prognózisnak, a jegybank egyetlen "horgonya" az infláció.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×