eur:
393.9
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Párbeszéd a gazdaságról: mi lesz, ha jönnek a robotok?

A munkaerő-piaci nyomás gyorsíthatja a digitalizációt, és új területek szívhatják fel a feleslegessé váló dolgozókat - derül ki a Párbeszéd a gazdaságról című magazin legújabb adásából, amelyben Balásy Zsolt, a Hold Alapkezelő elemzője és Madár István, a Portfolio vezető elemzője beszélgetett.

Egyre nagyobb a munkaerőhiány, miközben egyre számosabb az a munkaerőpiaci tartalék, melynek tagjai képesítés hiányában nem tudnak dolgozni. Erre a kétoldalú nyomásra nyújthat részben megoldást a digitalizáció, melyet ez a szorítás ösztönözhet is – mondta a Hold Alapkezelő elemzője, Balásy Zsolt.

"Ha a munkaerő már olyan drága, hogy megéri robotokkal kicserélni, akkor ez a folyamat önmagát fogja gyorsítani. Én optimista vagyok" - tette hozzá az elemző, és kifejtette, mivel elképzelhető, hogy egyre kevesebbek munkájára lesz szükség a következő időszakban, így egy új csoportnak is ki kell alakulnia, amely kitalálja, hogy mit csináljanak azok az emberek, akiknek nincs munkájuk, mert nincs szükség arra, hogy dolgozzanak.

A Portfolio vezető elemzője, Madár István szerint egyelőre az sem látható, hogy valóban megjelennek-e olyan alágazatok, melyek felszívják az átmenet alatt feleslegessé vált munkaerőt a későbbiekben.

"Ahogy több lesz a szabadidő és az elkölthető jövedelem, megjelennek várhatóan új területei a gazdaságnak a világban, amelyek leginkább a szórakozáshoz, az oktatáshoz, az egészségügyhöz kötődnek, és ezeknek kell felszívniuk új munkaerőt. Izgalmas kérdés, mert épp azt nem látjuk, hogy melyik irányból nagyobb a szorítás, és a munkaerő hogy tud erre a kihívásra reagálni" - mondta Madár István.

A szakértő szerint a feleslegessé váló munkaerő és a munkaerőhiány kettőssége mind abba az irányba mutat, hogy a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalának is alkalmazkodnia kell.

A témában Infografika is készült:

A május 23-i adásban az uniós támogatásról magyar gazdaságra gyakorolt hatásáról volt szó.

A május 30-i adás a növekedési lehetőségeket elemezte.

A június 6-i adásban a versenyképeség volt a téma.

A korábbi adásokat itt megnézhetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×