INFORÁDIÓ 
2019. március 24. vasárnap
Gábor, Karina

párbeszéd a gazdaságról

munkaerőhiány

munkaerőpiac

balásy zsolt

madár istván

Párbeszéd a gazdaságról: mi lesz, ha jönnek a robotok?

Párbeszéd a gazdaságról: mi lesz, ha jönnek a robotok?

InfoRádió

A munkaerő-piaci nyomás gyorsíthatja a digitalizációt, és új területek szívhatják fel a feleslegessé váló dolgozókat - derül ki a Párbeszéd a gazdaságról című magazin legújabb adásából, amelyben Balásy Zsolt, a Hold Alapkezelő elemzője és Madár István, a Portfolio vezető elemzője beszélgetett.

Egyre nagyobb a munkaerőhiány, miközben egyre számosabb az a munkaerőpiaci tartalék, melynek tagjai képesítés hiányában nem tudnak dolgozni. Erre a kétoldalú nyomásra nyújthat részben megoldást a digitalizáció, melyet ez a szorítás ösztönözhet is – mondta a Hold Alapkezelő elemzője, Balásy Zsolt.

"Ha a munkaerő már olyan drága, hogy megéri robotokkal kicserélni, akkor ez a folyamat önmagát fogja gyorsítani. Én optimista vagyok" - tette hozzá az elemző, és kifejtette, mivel elképzelhető, hogy egyre kevesebbek munkájára lesz szükség a következő időszakban, így egy új csoportnak is ki kell alakulnia, amely kitalálja, hogy mit csináljanak azok az emberek, akiknek nincs munkájuk, mert nincs szükség arra, hogy dolgozzanak.

A Portfolio vezető elemzője, Madár István szerint egyelőre az sem látható, hogy valóban megjelennek-e olyan alágazatok, melyek felszívják az átmenet alatt feleslegessé vált munkaerőt a későbbiekben.

"Ahogy több lesz a szabadidő és az elkölthető jövedelem, megjelennek várhatóan új területei a gazdaságnak a világban, amelyek leginkább a szórakozáshoz, az oktatáshoz, az egészségügyhöz kötődnek, és ezeknek kell felszívniuk új munkaerőt. Izgalmas kérdés, mert épp azt nem látjuk, hogy melyik irányból nagyobb a szorítás, és a munkaerő hogy tud erre a kihívásra reagálni" - mondta Madár István.

A szakértő szerint a feleslegessé váló munkaerő és a munkaerőhiány kettőssége mind abba az irányba mutat, hogy a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalának is alkalmazkodnia kell.

A témában Infografika is készült:

A május 23-i adásban az uniós támogatásról magyar gazdaságra gyakorolt hatásáról volt szó.

A május 30-i adás a növekedési lehetőségeket elemezte.

A június 6-i adásban a versenyképeség volt a téma.

A korábbi adásokat itt megnézhetik.

Kapcsolódó hang

Párbeszéd a gazdaságról
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018