eur:
393.46
usd:
366.96
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Napelemek a Solar Markt Kft. naperőművének telephelyén, amelyeket Áder János köztársasági elnök adott át a Vas megyei Csepregen 2018. május 23-án. Magyarországon a tervezett energetikai beruházások megvalósításával a megtermelt elektromos áram 90 százalékát szén-dioxid-mentesen állítják majd elő 2030-ra.
Nyitókép: Krizsán Csaba

Kifizetődő, ha okos egy város

A Smart City megoldások akár 30 százalékkal megdobhatják az ingatlanárakat egy-egy településen.

Salgótarján és Paks polgármestere június elején kötött megállapodást arról, hogy okos várossá formálja az irányítása alatt működő várost.

Olyan beruházásokról, projektekről van szó, amelyek egyebek között környezettudatossá és energiatakarékossá teszik a települést.

Az okos város jellemzője például, hogy akár a közintézményekben, akár az egész városban összehangoltan irányítják a közszolgáltatásokat, az energiahálózatot, a víz- és csatornarendszert, a hulladékgazdálkodást vagy a tömegközlekedést. Környezettudatos és energiatakarékos lehet a napenergia hasznosítását akár központilag, számítógép-vezérléssel megoldó fejlesztés. Ez a magyarországi városok esetében inkább a távoli jövő fejlesztése - mondta az InfoRádiónak az OTP Ingatlanpont kelet-magyaországi regionális vezetője.

A közelebbi jövő Smart City megoldásai közé tartozhat itthon a közintézmények, Salgótarjánban például iskolák, egészségügyi intézmények költséghatékony működtetése.

Magyarországon Salgótarjánban a legalacsonyabbak az ingatlanárak, de ha a város Smart City projektekbe invesztál, az akár 20-30 százalékos áremelkedést is hozhat az ingatlanpiacon - tette hozzá Nagy Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×