eur:
393.09
usd:
367.05
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Alapblog.hu

Bírta az olasz sokkot a magyar bankrendszer

Az olasz piaci megingás idején is stabil maradt a magyar bankrendszer - közölte a legfrissebb stabilitási jelentést ismertetve a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője. Oláh Zsolt szerint a jegybank korábbi megállapításait is igazolta a piac.

A tavalyi évi jelentéseinkben részletesen foglalkoztunk azzal, hogy a látszólagos pénz és tőkepiaci nyugalom ellenére vannak lappangó kockázatok mind Európában, mind a tengerentúl - mondta az InfoRádiónak Oláh Zsolt, az MNB főosztályvezetője.

A válságból örökölt bankrendszeri problémák miatt, és azért, mert a tengerentúlon a növekedés élénkülésével egyre inkább elválik egymástól Amerika és Európa monetáris politikai kihívása - tette hozzá. "Európában volt egy fontos üzenetünk:

a választások miatt az egyes országokban a növekvő politikai bizonytalanság is hordozhat magában kockázatokat.

A főosztályvezető szerint januárban megváltozott a piaci szereplők várakozása a tekintetben, hogy milyen növekedési kilátások lesznek, és ezekkel a növekedési kilátásokkal párhuzamosan hogyan változnak az inflációs várakozások.

"Januárban az amerikai hozamvárakozások lényegesen megugrottak,

ez azt jelenti, hogy a piac szereplői hamarabb és nagyobb mértékű monetáris szigorítást áraztak be a piacokon, ami a részvénypiacokon jelentkezett. A látszólagos nyugalom ellenére visszatért a volatilitás a piacokra" - vélte Oláh Zsolt.

Az olasz krízis hatásai

A főosztályvezető elmondta, hogy az olasz krízis hatására Európában újra megnövekedtek az aggodalmak az eurózóna kockázattűrő képességét illetően. Azt tapasztaljuk, hogy

a piaci mozgások olyan piacokra is kiterjedjenek, ami mondjuk a magyar bankrendszer működése szempontjából lényegesen kritikusnak tekinthető ezek közül.

Látható is az, hogy az indikátorok szerint a növekvő bizonytalansági kockázatokkal kell szembesülnünk, és a megállapításunk az hogy mindezek ellenére a hazai bankrendszer ellenállóképességét tekintve továbbra is erős maradt" - hangsúlyozta.

Azt is kiemelte Oláh Zsolt, hogy további piaci megingások esetén is ellenálló lehet a magyar bankrendszer:

"A hazai gazdasági folyamatokra a bankrendszeren keresztül ezeknek a jelenlegi bizonytalanságoknak várhatóan nem lesz hatása"

- summázott Oláh Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×