eur:
392.85
usd:
367.83
bux:
66228.18
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pexels

Trendfordulás a nyugdíjpénztáraknál

Tovább növekedtek az önkéntes nyugdíjpénztári, valamint egészség- és önsegélyező pénztári befizetések 2018 első negyedévében - mondta az InfoRádiónak az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, a magánszemélyek megtakarítása az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, az tavalyi adatokhoz képest ez 8 százalékos emelkedést jelent - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke.

"Az átlagvagyon egymillió-kétszáztízezer forint, de ami különösen

nagy növekmény, és örömteli a pénztári szektor vonatkozásában, az a negyedévről negyedévre tapasztalható egyéni befizetések jelentős növekedése.

A nyugdíjpénztáraknál ez 24 százalékos növekedést mutatott, míg az egészséges önsegélyező pénztárakban ez 31,8 százalékot jelent" - közölte az ÖPOSZ elnöke.

A szövetség elnöke kedvező trendfordulásnak tartja, hogy a munkáltatói hozzájárulások 16 százalékkal, 8,6 milliárd forintra emelkedtek.

Az aktivitás növekedésében szerepe volt annak, hogy a munkáltatók a tavalyinál alacsonyabb adóterheléssel járulhatnak hozzá az alkalmazottak pénztári megtakarításához.

Lassan 25 éves múltra tekintenek vissza az önkéntes nyugdíjkasszák Magyarországon, ezen időszak alatt közel 1300 milliárd forintot ki is fizettek szolgáltatásként - mondta Kravalik Gábor.

Az egészségpénztáraknál fokozatosan nő az igénybe vehető szolgáltatások és finanszírozható szolgáltatások köre, ez megjelenik mind az igényelt szolgáltatások darabszámában, mind pedig az összegszerűségében, ennek forintális értékében - emelte ki az elnök.

"Az első negyed évben 2018-ban 2,3 millió darab szolgáltatás-kifizetést teljesítettek a pénztárszövetséghez tartozó egészségpénztárak 10,8 milliárd forint értékben"

- tette hozzá. Kravalik Gábor azt is elmondta, hogy az egyéni befizetések évek óta tartó negyedévről negyedévre tapasztalható növekményének tendenciája nem fog megtörni.

"Bízunk abban, hogy a munkáltatói szerepvállalás is növekedni fog, és nagyon bízunk abban, hogy a különböző javaslataink, amelyeket a kormányzat számára elküldünk, hogy hogyan lehet – véleményünk szerint – az öngondoskodást tovább növelni, szélesebb közben népszerűvé tenni, azok valamilyen szinten meghallgatásra fognak találni, és így még nagyobb növekedési tendenciát vélelmezünk, amely mind a taglétszámban, mind a megtakarítások összegében megnyilvánul" - fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 07:57
×
×
×
×