INFORÁDIÓ 
2019. március 24. vasárnap
Gábor, Karina

adóbevallás

ingatlan

nav

Budapest, 2011. május 20. Személyi jövedelemadó-bevallást adnak fel a 62-es postán, Budapesten. Éjfélkor lejár az szja-bevallások beadásának határideje. Megerősített szolgálattal készült a várható adóbevallási rohamra a Magyar Posta. MTI Fotó: Soós Lajos

Eladta a lakását? Lehet, hogy adóznia kell - a jogszabályokról itt olvashat

InfoRádió

A személyijövedelemadó-bevallásban fel kell tüntetnie és adót kell fizetnie annak, aki az elmúlt öt évben megszerzett ingatlanát haszonnal adta el - közölte Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője.

Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője elmondta, hogy lakásvásárlásnak, vagy valamilyen ingatlan vásárlásának nem kell megjelennie a személyi jövedelemadó bevallásban,

ugyanis az ingatlanvásárlásnak ingatlanszerzési illetéke van, tehát ha valaki vesz egy lakást, akkor ott illetéket kell fizetnie, és nem adót.

A szóvivő hozzátette, hogy ingatlaneladásnál mindig azt kell megnézni, hogy mennyiért adtuk el az ingatlant.

"Ha az ingatlant kevesebbért adtuk el, mint amennyiért korábban vettük, akkor ott logikusan mínuszban vagyunk, tehát nincs jövedelmünk, amit be kellene vallanunk. Ha viszont az eladási ár nagyobb volt, mint a korábbi vételi ár, akkor fizetni kell" - hangsúlyozta Kis Péter András.

Hozzáfűzte, hogy a bevétel alatt mindig az eladási árat értjük:

"Ha egy lakást eladunk 10 millió forintért, akkor az számít bevételnek, ebből lehet kivonni költségeket, és ezután az összeg után kell adózni, ha kell.

Ha 2017-ben adtunk el egy lakást, de 2012-ben, vagy azelőtt szereztük akkor nem kell adóznunk.

"Ugyanis az a szabály, hogy a szerződés évét követő évtől számítunk ötöt, és akkor adómentes az ingatlaneladás. Ha nem érjük el az öt évet, akkor kell adózni"

- mondta a NAV szóvivője.

Nyitókép: Soós Lajos

Kapcsolódó hang

Ingatlanügyletek bevallása
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018