eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Félmillió légiutast érint az európai káosz

Meghibásodott a brüsszeli Eurocontrol számítógépes rendszere, ezért az európai repülőjáratok több mint a fele késéssel indul. A jelentős késések és járattörlések félmillió utast érintenek.

A 41 tagállamának légi forgalmát koordináló Eurocontrol a Twitteren jelentette be, hogy meghibásodott az úgynevezett Enhanced Tactical Flow Management System, vagyis az áramlásszervező szoftver. Ez hangolja össze az Európa fölött közlekedő gépek repülési terveit, vagyis útvonalukat és magasságukat.

A rendszer hibája a mintegy 29 500 európai repülőjárat felénél okozhat késéseket. A meghibásodás biztonsági kockázatokat nem jelent - közölték.

Hardy Mihály, a Budapest Aiport kommunikációs igazgatója az InfoRádióban délután hat óra előtt elmondta, a korlátozás miatt Budapesten délután négy óra óta mindössze hét járat indulása volt biztonságos, ezért csak ennyit engedélyezett az Eurocontrol. A késések halmozódnak, van olyan járat, amely Nápolyból érkezett volna Budapestre, és most este 8 helyett hajnali 1-re várják a landolását. Az Eurocontrol Budapestnek óránként 7 járat indulását tette lehetővé.

Az utasoknak Hardy Mihály azt javasolta, hogy a konkrét járatok ügyében a légitársaságoktól kérjenek tájékoztatást, mert a légicégek döntenek arról, hogy késéssel közlekedtetik-e a járataikat vagy törlik valamelyiket.

Az Eurocontrol közleménye szerint már dolgoznak a hiba elhárítását, és azt ígérik, hogy estére sikerül rendbe hozni a rendszert. Később azt közölték, hogy este 8 órakor megszüntették a korábban a biztonság érdekében bevezetett kényszerhelyzeti üzemet, és este 11 órára állhat helyre az európai légtér teljes kapacitása. A menetrend várhatóan csak a szerda reggeli üzemkezdetre áll vissza.

Az MTI arról számolt be, hogy több európai repülőtér - egyebek mellett Budapest, Helsinki, Prága, Dublin, Koppenhága, Amszterdam - késékről és járataik újratervezéséről adtak hírt. A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér közleménye szerint az induló járatok számát óránként tízre korlátozták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×