eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Lezárult a Mátrai Erőmű adásvétele

Az Opus Global Nyrt. valamint az Energetický a Průmyslový Holding (EPH) közös érdekeltségében működik a Mátrai Erőmű, miután a magyar-cseh partnerek által 50-50 százalékban tulajdonolt Mátra Energy Holding Zrt. megszerezte a tranzakció zárásához szükséges engedélyeket, illetve kifizette a vételárat.

A Mátra Energy Holding Zrt. tulajdonába került a visontai Mátrai Erőmű Zrt. 72,6647 százalékos tulajdoni részesedést biztosító részvénypakettje – tette közzé az Opus Global Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a honlapján. Az Opus Global érdekeltségében lévő alapkezelő Status Energy Magántőkealapja, valamint a cseh Energetický a Průmyslový Holding által közösen tulajdonolt Mátra Energy Holding Zrt. ugyanis sikeresen teljesítette a részvénypakett megszerzéséhez szükséges valamennyi feltételt. A tranzakció lezárásához a vételár kifizetésén felül szükség volt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), valamint a nemzetközi versenyjogi szempontból hatáskörrel rendelkező szervezet, az Európai Bizottság hozzájárulására is.

Az RWE Power és EnBW-csoport részvénycsomagjának megvásárlásával a Mátra Energy Holding Zrt. többségi tulajdonába került a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén hét blokkal működő villamos-erőmű, a hozzá tartozó ipari park, az ország legnagyobb, 16 megawatt összteljesítményű, több mint 72 ezer panelből álló naperőműve, továbbá két, külszíni fejtésű lignitbánya Visontán és Bükkábrányban.

A tájékoztatás szerint az ügylet az erőműben lévő állami tulajdont nem érintette; a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) a Mátrai Erőmű Zrt.-ben meglévő 26,15 százalékos részesedését megtartotta. A tranzakció lezárásával – 22 évvel a társaság privatizációját követően – újra többségbe került a magyar tulajdon a nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű vállalatban.

A Mátrai Erőmű a héten pénteken tartja rendkívüli közgyűlését, ahol a tagok az igazgatóság és a felügyelőbizottság összetételéről döntenek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×