eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Étel- és italautomata a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút kocsijában, a soproni pályautvaron.
Nyitókép: Nyikos Péter

Elakadt az érme a nagy italautomata-projektben

Július elsejétől már csak felügyeleti egységgel ellátott áruautomaták üzemelhetnek, amelyek forgalma online is követhetővé válik - derül ki a nemzetgazdasági tárca közléséből. A Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke szerint a határidő aligha tartható, mivel a beszerelését végző Magyar Postának meggyűlik a baja a berendezésekkel.

Továbbra sincs bekötve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszerébe az étel- és italautomaták többsége, eddig az automaták alig tizedét szerelték fel. Pedig júliustól csak a felügyeleti egységgel ellátott automaták üzemelhetnek csak.

"Elképzelhető, de csak nehezen, hogy a július 1-jei határidő tartható legyen"

- mondta Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke annak ellenére, hogy ő és a szövetség kérte ezt az időpontot.

Szöllősi Balázs szerint, amikor az időpontot kérték, még nem voltak tisztában azzal, hogy a Magyar Posta milyen kapacitással és milyen szakértelemmel rendelkezik.

"A Magyar Postának nincs megfelelő számú szerviztechnikusa, sem alvállalkozója, aki be tudná kötni a berendezéseket, és elég eszköz sincs.

Mint azóta kiderült, a posta kapacitása véges, és nem véletlenül törekszik arra, hogy az italautomatát üzemeltető cégek vállalják fel ezt a munkát és szereljék be ezeket az egységeket a saját automatáikba" - tette hozzá a szövetség elnöke.

Néhány ezer bekötés

A Magyar Posta mintegy 28 ezer szerződést kötött étel- és italautomata-üzemeltetőkkel, a legfrissebb adatok szerint a posta szakemberei eddig 4500 automatát szereltek fel felügyeleti egységgel – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a társaság kommunikációs osztálya. Az automaták szerelése folyamatos, ezért ez a szám napról napra változik.

A Nemzetgazdasági Minisztérium napokban megjelent rendelete szerint az automatákat üzemeltető vállalkozások kötelesek a felügyeleti szolgáltatóval együttműködni a felügyeleti egységek folyamatos, arányos és ütemezett beszerelése érdekében. A postánál arra számítanak, hogy a minisztériumi rendelet felgyorsíthatja a beszereléseket. A bevezetett időpontfoglaló rendszerrel egyszerűsödik az egyeztetés, és a beszerelés ütemezése is folyamatos lehet - közölte a cég.

Már fizetni kell

Úgy tűnik, hogy azokban az automatákban működik a legmegbízhatóbban ez a felügyeleti egység, amelyek csak érmét fogadnak el. Meggyűlik viszont a bajuk a beszerelésnél a posta szakembereinek azokkal az automatákkal, amelyek bankjegyet, bankkártyát vagy csipkártyát is elfogadnak. Így épp azok az automaták kerülnek veszélybe, amelyek a legmodernebbek a piacon.

Amelyik automatában már van ilyen egység, elméletileg ketyeg egy havi ötezer forintos kötelezettségvállalás, mivel a törvény havi díjat is előír, amelyet gépenként kell fizetni.

„Amikor egy cipőbolt, egy pékség a pénztárgépéből kimenő adatainak továbbításáért 1500 forintot fizet, akkor egy automata – amelynek a forgalma jó, ha egy átlagos kiskereskedelmi egységének az egy százalékát eléri havonta – fizessen ötezer forintot, egy életképtelen gondolat” - fogalmazott a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke.

"Nagyon várom a Magyar Posta jövő heti fórumát, amelyen tájékoztatást ígértek az italautomatás szektornak, és szeretnék felvázolni, hogyan lehet ezt a projektet megvalósítani"

- mondta Szöllősi Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×