eur:
394.24
usd:
365.15
bux:
65524.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Egyre több a turista Budapesten

Erősödött a forgalom januárban a fővárosi szálláshelyeken.

Folytatódott az év első hónapjában a budapesti vendégforgalom élénkülése, a budapesti turizmusstatisztikák történetében a 2018-as az első olyan januári hónap, amikor a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma a 600 ezret is átlépte - közölte a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) az MTI-vel közleményében szerdán.


Januárban 256 113 vendég mintegy 619 622 vendégéjszakát töltött Budapest kereskedelmi szálláshelyein. Ez a forgalom, a közösségi szálláshely-megosztók - elsősorban az Airbnb - által generált forgalommal kiegészülve, akár az egymillió vendégéjszakához is közelíthet - közölték.

A KSH legfrissebb adatait idézve a BFTK kiemelte: januárban a belföldi vendégéjszakák száma (95 744) közel negyedével nőtt a tavaly januárihoz képest.

A szállodáknál is tekintélyes forgalomélénkülést mértek: az összes vendégéjszaka számának bővülése elérte a 4,6 százalékot.

A külföldi vendégéjszakák száma 5,8 százalékkal nőtt, miközben a vendégérkezések száma ennél jóval csekélyebb mértékben emelkedett, 0,6 százalékkal. Ez azt is jelenti, hogy egy külföldi vendég átlagosan 2,5 éjszakát töltött Budapesten, ami jó teljesítmény az előszezonban.

A legtöbb kereskedelmi szálláshelyi egység - 35 és 36 - az V. és a VII. kerületben működött, a legtöbb vendégéjszakát is ezekben a kerületekben érték el.

Az adatok alapján Budapesten a négycsillagos szállodai egységek a legkeresettebbek,

egyebek között azért, mert szolgáltatásaik nemzetközi összehasonlításban is kimagaslóan jó ár-érték arányúak - írták.

A szálláshelyek összes bruttó árbevétele megközelítette a 11,33 milliárd forintot, ami 8,5 százalékkal magasabb a tavalyi év azonos időszakában mértnél, ezen belül a belföldi árbevétel közel 30 százalékkal nőtt.

A legtöbb vendégéjszakát sorrendben az olasz, a brit, az orosz és a német turisták töltötték Budapesten.

Az előző év azonos időszakához képest számottevő bővülést jeleztek a francia, a cseh, az ukrán, a török, de különösen a koreai piacról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×