INFORÁDIÓ 
2018. július 18. szerda
Frigyes
párbeszéd a gazdaságrólmnbvirág barnabáshold alapkezelőszabó lászló
Párbeszéd a gazdaságról: új korszak jön a lazítás után

Párbeszéd a gazdaságról: új korszak jön a lazítás után

Infostart / InfoRádió

Új korszak kezdődhet a világgazdaságban a válságot követő laza jegybanki politikák után - erről beszélget Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója és Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke a Párbeszéd a gazdaságról elemző műsor szerdai adásában.

A világ jegybankjainak eszközvásárlási és kamatcsökkentési akcióit követően a világ olyan tapasztalatokkal lett gazdagabb, amire kevesen gondoltak volna tíz évvel ezelőtt  – értékelte a 2008-as válságot követő laza monetáris politikai hatását a Hold Alapkezelő elnöke. Szabó László szerint a meglepetések egyike, hogy az elmúlt években a gazdaságba pumpált rengeteg pénz hosszú éveken keresztül nem tudott inflációt okozni.

"A reálgazdaságra jóval kisebb hatása volt, mint eredetileg sokan gondolták, az eszközárakra, a tőzsdékre, ingatlanokra, kötvényekre gyakorolt hatása viszont teljesen egyértelmű volt. Ez olyan gyógykezelés volt, amely

a betegséget csak kis mértékben gyógyította, de elképesztően durva mellékhatásokkal járt"

- mondta a pénzpiaci szakember.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója szerint rövidesen fény derül ezen jegybanki programok hosszabb távú hatására.

"Egyre közelebb vagyunk az igazság pillanatához. Az eredményeit tekintve az biztos, hogy a pénzügyi válság kitörése után kialakult nagyon mély, akut bizalomhiányos időszakot sikerült elhárítaniuk a nagy jegybankoknak, ugyanakkor közben paradox helyzet állt elő a világ pénz- és tőkepiacain. Korábban, ha kijött egy rossz világgazdasági hír, mindenki biztos volt benne, hogy majd jönnek a jegybankok és tovább tolják a pénzpumpát, most viszont, amikor végre növekedés van a világgazdaságban, jött a február eleji turbulens időszak, amely jelentős eszközáresést hozott a piacokon.

A lazítássorozattal olyan helyzetet állítottak elő a világ nagy jegybankjai, amiből nehéz kilavírozni magukat"

- mondta az MNB ügyvezető igazgatója.

Az elemzők egyetértettek abban, hogy komplexitása miatt ma még nehéz megválaszolni azt a kérdést, hogy a gazdaságpolitika elmúlt 10 évét követően melyek lesznek azok a tényezők, amelyek alapvetően más működést hozhatnak a világgazdaságban

A témáról bővebben hallhatnak szerda este 7 órától az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című elemző műsorában.

A Hold Alapkezelő a témában érdekes infografikákat is készített:

Párbeszéd a gazdaságról: új korszak jön a lazítás után

A sorozat első részében a magyar állam szerepéről folyt a vita, és az volt az egyik fő kérdés, hogy fojtogat vagy ösztönöz az állam.

A második adásban a hatékonyságról volt szó és a magyar gazdaság védettségéről.

A sorozat harmadik részében a munkaerőpiacról és a versenyképességről volt szó.

A sorozat negyedik részében arról volt szó, hogy fordulat történt az államadósságban, és hogy figyelmeztető jel a látványos adósságcsökkenés hiánya.

Az ötödik részben az MNB szerepéről folyt a vita.

A hatodik részben arról volt szó, hogy kell-e nekünk euró.

Itt feliratkozhat YouTube-csatornánkra, hogy ne maradjon le a legfrissebb videókról:

Kapcsolódó hang

Párbeszéd a gazdaságról: új korszak jön a jegybanki lazítás után
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH