eur:
394.05
usd:
371.34
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Párbeszéd a gazdaságról: fordulat az államadósságban

Párbeszéd a gazdaságról: fordulat az államadósságban

Az elmúlt években csökkent Magyarország államadóssága, a szerkezetén belül pedig csökkent a devizaarány és a külföldi befektetők részaránya - mondták az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című műsorában, amelynek negyedik részében Baksay Gergely, az Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Csiki Gergely, a Portfolio elemzője ismertette véleményét.

Az államadósság szintje és az államadósság szerkezete együttesen ad pontos képet a gazdaság állapotáról – összegezték az elemzők kiemelve, hogy az elmúlt években Magyarországon az államadósság csökkenése mellett csökkent az ország devizakitettsége, ezáltal az ország sérülékenysége. A finanszírozásban pedig egyre nagyobb a hazai cégek részesedése.

"A válság rávilágított arra, hogy a magyar gazdaság sérülékenysége jelentős részben abból származott, hogy nemcsak magas volt az államadósság, hanem devizában állt fenn, és külföldieknek tartozott a magyar állam. 2010 után kezdődött az államadósság szerkezetében a fordulat, amely máig tart, és a deviza aránya 50 százalék körüli értékről 22 százalékra olvadt. Sokkal kevésbé függ az árfolyamtól az államadósság-mutató. A külföldi befektetők aránya a csúcson, 2009 körül 66 százalék volt, tehát az adósság kétharmadával külföldi befektetőknek tartoztunk, ez 40 százalékra csökkent, jelentős részben a hazai lakossági befektetők megnövekedett állampapír-kereslete miatt" - mondta Baksay Gergely, az Magyar Nemzeti Bank igazgatója.

Csiki Gergely, a Portfolio elemzője emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság 60 százalékos GDP-arányos adósságrátánál húzta meg a határt, míg a kormány az alaptörvényben hosszú távon  50 százalékos célt tűzött ki. 

"Valóban fontos sérülékenységcsökkentő pont, hogy a deviza és a külföldi befektetők aránya csökkent, de nem szabad megfeledkezni az adósságra rakódó kamatterhekről sem, és az elmúlt években ebből a szempontból is kedvező tendenciát láthattunk. Pénzforgalmi szemléletben éves szinten ezermilliárd forint alá süllyedt a magyar állam kamatkiadása, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy más célokra többet tud fordítani ugyanakkora bevételi szint mellett" - mondta Csiki Gergely.

Tavaly szeptember végén a GDP arányában 72,4 százalék volt Magyarország államadóssága. Az elemzők elmondták, hogy ezzel az ország a régió középmezőnyéhez tartozik.

A teljes beszélgetést szerda este 7 órától hallgathatták meg az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című elemző műsorában.

A Hold Alapkezelő a témában érdekes infografikákat is készített:

Párbeszéd a gazdaságról: fordulat az államadósságban

A sorozat első részében a magyar állam szerepéről folyt a vita, és az volt az egyik fő kérdés, hogy fojtogat vagy ösztönöz az állam.

 A második adásban a hatékonyságról volt szó és a magyar gazdaság védettségéről.

A sorozat harmadik részében a munkaerőpiacról és a versenyképességről volt szó.

Itt feliratkozhat YouTube-csatornánkra, hogy ne maradjon le a legfrissebb videókról:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×