INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

gvh

magyar telekom

telenor

A GVH helyszíni vizsgálatot tartott a Telekomnál és a Telenornál

A GVH helyszíni vizsgálatot tartott a Telekomnál és a Telenornál

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Telekom Nyrt. és a Magyar Telenor Zrt. között létrejött, a szélessávú szolgáltatásaikat biztosító együttműködést. A két cég közölte: együttműködnek a hatósággal, álláspontjuk szerint nem sértettek jogszabályt.

A Gazdasági Versenyhivatal 2018. január 24-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Magyar Telekom Nyrt.-vel és a Magyar Telenor Zrt.-vel szemben, és ezzel egyidejűleg előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot is tartott a cégek helyszínein - mondta az InfoRádióban Basa Andrea, a GVH sajtószóvivője.

A hivatal gyanúja szerint a Telekom és a Telenor egyeztetéseket folytatott a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) által 2014-ben kiírt és lefolytatott versenyeztetési eljárás (árverés, pályázat) kapcsán, amely szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságok megszerzésére irányult.

Az egyeztetések a pályázattal érintett piac előzetes felosztására, valamint a pályázati feltételekre adott ajánlataik összehangolására irányulhattak a GVH gyanúja szerint. Magatartásukkal valószínűsíthetően megsértették a versenytörvény és az Európai Unió működéséről szóló szerződés versenykorlátozó megállapodás tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

A GVH gyakran él az előzetes bejelentés nélküli helyszíni vizsgálat lehetőségével, amit a versenytörvény biztosít a GVH számára. A helyszíni szemléhez a törvény értelmében előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul.

Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam a törvény szerint 6 hónap, amely - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, 6-6 hónappal meghosszabbítható - írja közleményében a hivatal.

Reagálás

  • A teljes transzparencia jegyében a Telenor Magyarország anyavállalata közleményt adott ki a vizsgálat tényéről és tárgyáról, hogy tájékoztassa a részvényeseket és biztosítsa őket a Telenor magatartásának jogszerűségéről, de a folyamatban lévő jogi eljárást a vizsgálat lezárultáig nem kívánták bővebben kommentálni.
  • A Magyar Telekom is azt emelte ki reagálásában, hogy mindenben együttműködött és együttműködik a hatósággal. "A Magyar Telekom mindenkor, így a múltban is a hatályos jogszabályok betartásával jár és járt el, így nem folytatott egyeztetést versenytárssal a 2014-es frekvenciapályázattal összefüggésben" - hangsúlyozza a cég.

Kapcsolódó hang

A GVH helyszíni vizsgálatot tartott a Telekomnál és a Telenornál
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018