eur:
393.88
usd:
364.83
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Itt a téli leárazás, nagy veszélyekkel

Itt a téli leárazás, nagy veszélyekkel

Már javában zajlanak a téli árleszállítások az üzletekben. A blokkk.com összeszedte a legfontosabb szabályokat és tudnivalókat.

A legfontosabb követelmény, hogy az akciónál fel kell tüntetni az árengedménnyel csökkentett új árat is, tehát kevés az árengedmény százalékos mértékének a feltüntetése, és ugyanannak a portékának ugyanabban a pillanatban nem lehet többféle ára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a reklámban, reklámújságban, bolti reklámfeliraton, a polcon, az árcímkén vagy magán a terméken ugyanannak a végső eladási árnak kell lennie. Bármilyen eltérés esetén

a vásárló csak a legkisebbet köteles kifizetni.

 Akkor is, ha a boltos arra hivatkozik, hogy az informatikai rendszere még nem lett átállítva. 

Ha már az akció kezdete előtt feltüntetik a polcokon az új árakat, akkor is érvényes az a szabály, hogy a legalacsonyabb árat kel megfizetni.

Fel kell tüntetni az egységárat is,

arra is igaznak kell lennie a meghirdetett engedménynek. Az egységár fontos az egyet fizet, kettőt kap vagy +10% ingyen jelölésű reklámakciónál is. 

A reklámokban az "akár", "-ig" szócskákra sem árt odafigyelni, mert messziről tűnhet úgy is, hogy minden akárhány százalékkal olcsóbb, miközben nem minden, de az már kisebb betűkkel íródott ki. 

A kereskedő egyébként azt és olyan mértékben áraz le, amit és ahogyan akar, persze az előírások megtartása mellett. A boltos megteheti, hogy kiköti, több kedvezmény egyidejűleg nem vehető igénybe. Ez nem jogellenes, ha a vásárló előre tájékozódhat erről.

Az akciós árut nem szerencsés követhetetlen módon a polcra helyezni, összemosva a nem leárazott cikkekkel. Az árfeltüntetésnek egyértelműnek kell lennie, az árcédulának kapcsolódnia kell a termékhez, nem célszerű az akciós táblát vagy az árcédulát mindenáron középre tenni.

Egyszerű trükknek tűnik az akció előtti napokban feljebb nyomni az árat, vagy egy fals magasabb árat kiírni, abból számolva a dögös akciós árat. Ha az akció időszaka után a vásárló azzal szembesül, hogy annyi a portéka rendes ára, mint amennyiért ő korábban akciósan vette, akkor jöhet a békéltető testület.

Az akciós termékekre ugyanúgy igazak a szavatossági, jótállási szabályok, mint egyébként (kivéve, ha a leárazás oka egy hiba, amiről persze előre kell tudnia a vásárlónak és majd eldönti, hogy kell-e neki a karcos, vagy hiányos valami, viszont az előre jelzett hiba miatt már nem reklamálhat később).

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×