eur:
395.28
usd:
366.7
bux:
65382.19
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ez a probléma fél Magyarországot érinti

A zártkertek problémája 5-6 millió tulajdonost érinthet a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára szerint.

Az országban 200 ezer hektár zártkert van és az osztatlan közös tulajdonok révén 5-6 millió tulajdonos is érintett lehet - ezért is fontos a Zártkert program, amelyben idén az önkormányzatok elsősorban a zártkerti területek infrastruktúra fejlesztésére pályázhatnak - mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hozzátette: a zártkertek azok a falusi szőlőhegyek, gyümölcsösök amiket korábban nem vontak be a szövetkezetekbe és amelyeken paraszti gazdálkodás folyt. Ma ezek a területek a magyar táj karakteres elemei, továbbá olyan tájfajták (cigány alma, mézes körte, tüskés körte) lelőhelyei, amelyek kikerültek köztermesztésből.

Az államtitkár kiemelte: a program keretösszege 2 milliárd forint, ami idén mintegy 200 önkormányzatnak nyújt segítséget.

V. Németh Zsolt az m1 aktuális csatornán arról számolt be, hogy az önkormányzatok maximum 10 millió forintra pályázhatnak, a támogatások vissza nem térítendőek. A pályázatokat január 2-tól január 31-ig lehet benyújtani, elektronikus úton a Hermann Ottó Intézet honlapján, de a dokumentumokat nyomtatott formában is be kell küldeni.

Az önkormányzatok a programban a parcellák megközelítését szolgáló utak építésére, karbantartására pályázhatnak, valamint a villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztésekre, illetve vadkerítés építésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×