eur:
393.28
usd:
367.71
bux:
65939.07
2024. április 24. szerda György
Hamar megszűnnek a cégek Magyarországon

Hamar megszűnnek a cégek Magyarországon

Csaknem 40 ezer cég szűnt meg 2017-ben Magyarországon, ami 14 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – tette közzé az OPTEN Informatikai Kft. Pertics Richárd céginformációs igazgató az InfoRádiónak elmondta, hogy a magyar cégek átlag 8-9 évig tevékenykednek.

A hazai cégstruktúrában egy konszolidációs folyamat figyelhető meg, melynek következtében évről-évre csökken a cégek száma. 2017-ben 40 ezer céget töröltek, és mindössze 27 ezer vállalkozásalapítás történt – tájékoztatott Pertics Richárd. Míg a cégek létrehozásának száma évek óta stagnál, addig azok törlése évről évre csökken – tette hozzá a céginformációs igazgató.

2018. január 1-jén 533 ezer cég volt bejegyezve Magyarországon, ebből

50 ezer megszüntetési eljárás alatt volt.

Itthon kiemelkedően sok az elaprózódott mikrovállalat, és kevés a tőkeerős nagyvállalatok aránya – hangsúlyozta.

A cégek 99 százaléka KKV-nek minősül, melyek – méretükből adódóan – sokkal kevésbé felkészültek a nagyobb gazdasági változásokra, így viszonylag gyorsan cserélődik a hazai cégstruktúra. A vállalkozások alapításkor várható időtartama 8-9 év, ráadásul csupán 50 százalékuk éri meg az 5 éves kort. Az új alapítású cégek 80 százaléka valamilyen módon korábbi céghez köthető.

A várakozások szerint az alapítások száma idén is 26-27 ezer körül alakul, a törlések száma pedig tovább csökken, 35 ezerre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Felszúrt a forint

Felszúrt a forint

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 08:31
×
×
×
×