eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Kitört itthon a nagy üvegháború

Kitört itthon a nagy üvegháború

Levélben fordult a hazai vállalkozásokat képviselő Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) a multinacionális élelmiszerláncok delegáltjai által irányí­tott Országos Kereskedelmi Szövetség­hez (OKSZ), hogy az ágazat képviseleté­ben ne tegyenek közzé olyan állásfog­lalást, amely a valóságban csak a nagy láncok szempontjait tartja szem előtt – tudta meg a Magyar Idők. A hulladéktörvényhez kapcsolódó rendelet előírná, hogy januártól a legalább 300 négyzetméter alapterü­ letű üzlettel rendelkező kereskedők a forgalmazás helyén kötelesek átvenni a fogyasztóktól az üveghulladékot és azt elkülönítve gyűjteni. Az elképzelés ki­zárólag a nem betétdíjas üvegekre, az úgynevezett üveghulladékra vonatko­zik.

Az MNKSZ kezde­ményezi a javaslat visszavonását, mi­vel az elképzelés ebben a formában túl­ságosan megterhelné a jellemzően nem külföldi tulajdonosok által üzemelte­ tett kisebb, néhány száz négyzetméte­res egységeket, míg az 5000 négyzetméter alapterületnél kezdődő hipermar­ketek esetében jelenleg is adottak a kö­ülmények a hulladék begyűjtésére, il­letve annak kezelésére – nekik tehát könnyebb lenne megfelelni az új köte­lezettségnek. 

Az OKSZ nevében Vámos György úgy nyilatkozott, a kereskedelem­ nek nem jelent majd gondot az előírás, csupán annak teljesítési határideje lehet kérdéses. Ezzel szemben az MNKSZ ál­lítja, a néhány száz négyzetméteres ki­sebb üzlettel rendelkező hazai vállalko­zásoknak a tárolásból, tisztításból, elszál­líttatásból, egyéb járulékos kiadásokból származó többletköltségek megterhe­lőek lennének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×