Kevesen tudják, de a dönerhúsban foszfát is van, ami segít a víz megkötésében, és összetartja a hús különböző alkotóelemeit, hogy azok stabilabban álljanak a nyárson, a foszfát nélkül a hús hamarabb kiszáradna és szétesne.
Eddig nem volt pontos európai szabályozás azzal kapcsolatban, hogy lehet-e foszfátot használni a fagyasztott dönerhúsban, ezen szeretett volna változtatni az Európai Bizottság, amely engedélyezte volna a foszfát használatát, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága a szocialisták és a zöldek nyomására viszont kifogást emelt ez ellen, az indoklás pedig az volt, hogy szív- és érrendszeri egészségügyi problémákat okozhat a foszfát - írta a Bild cikke alapján a Portfolio.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint naponta 4200 mg foszfát bevitele a szervezetbe veszélytelen, egy adag döner pedig csupán 134 mg foszfátot tartalmaz.
A döneresek jellemzően fagyasztott dönerhúst használnak a szendvicsek elkészítéséhez, a Bild információi alapján az Európai Unióban naponta közel 500 tonna dönerhúst használnak fel, ennek 80 százaléka Németországban készül, összesen 110 ezer munkahely sorsa függ az Európai Parlament döntésétől.