eur:
393.13
usd:
367.29
bux:
0
2024. április 24. szerda György
El tudja képzelni, hogy nem is ül az autóban, amikor parkol?

El tudja képzelni, hogy nem is ül az autóban, amikor parkol?

A következő években egyre több automata funkció jelenhet meg a gépjárművekben, a fejlődés végén pedig az önvezető autóhoz ér az iparág - mondta a Bosch főosztályvezetője annak apropóján, hogy a vállalat bemutatót tartott a jövő autóipari megoldásairól. Szőke Zoltán szerint az autótechnológiai fejlesztések rohamosan gyorsulni fognak.

Egyre több vezetői funkciót vesz át a gépjármű a sofőrtől – emelte ki a Bosch főosztályvezetője.

„Szerencsére egyre elterjedtebb például a vészfékező üzemmód, amelyek radar, illetve videó alapján ismerik fel a veszélyes helyzetet. A második lépésben a rendszer értékeli, valóban olyan-e a szituáció, amelyben be kell avatkozni. Előkészíti a fékeket, és ha szükség van rá, az akadály előtt megállítja a járművet.”

Szőke Zoltán hozzátette, ilyen módon nemcsak statikus, hanem dinamikus, mozgó tárgyak: állatok, de akár emberek felismerése is lehetséges. Az ultrahang- és kameraalapú rendszerek célja pedig a parkolás okozta stressz csökkentése.

„Okostelefonnal, vagy a kulcsba, távvezérlőbe épített elektronikus érzékelő segítségével a vezető folyamatosan felügyeli a parkolást, akár az autón kívülről. A következő évtized első felében már magas automatizáltságú rendszerek a piacon is elérhetőek lesznek.”

Az ilyen rendszerek fejlesztése komplex folyamat és akár több évig is tarthat, ugyanakkor látszik, hogy ez felgyorsult, az ilyen funkciók hamar elérhetőek lesznek – tette hozzá a Bosch főosztályvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 07:13
×
×
×
×