eur:
394.99
usd:
371.56
bux:
66428.44
2024. április 16. kedd Csongor
Kiszámoltuk, ennyivel kapnak több pénzt a nyugdíjasok

Kiszámoltuk, ennyivel kapnak több pénzt a nyugdíjasok

Az átlagnyugdíj esetén 25 ezer forinttal több pénzt jelent a nyugdíjprémium és korrekció, amit novemberben kapnak meg a nyugdíjasok.

Idén kapnak először a nyugdíjasok nyugdíjprémiumot. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön ezt azzal indokolta, hogy a gazdaság jól teljesít, a közös sikerből és teljesítményből pedig a nyugdíjasoknak is részesülniük kell.

A nyugdíjprémium lehetőség 2009 óta létezik – azt a Bajnai Gordon vezette kabinet vezette be a 13. havi nyugdíj helyett –, de még soha nem fizettek ilyet. Ehhez ugyanis legalább 3,5 százalékos gazdasági növekedést kell elérni, túlköltekezés nélkül, ugyanis az az előírás, hogy a hiány nem nőhet meg az eredeti tervhez képest – foglalta össze a hvg.hu.

A nyugdíjprémiumot az kaphatja, aki

  • az előző évben már részesült nyugellátásban
  • hozzátartozói nyugellátásban részesül (kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjat)
  • egyéb nyugellátásban részesül (kivéve a rehabilitációs járadékot).

Az összeget így számolják ki:

  • a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedésének mértékéből 3,5 százalékpontot kivonnak
  • az így kapott számot (ami nem lehet magasabb 4-nél) megszorozzák a nyugellátás összegének 25 százalékával, de legfeljebb 20 ezer forinttal.

Az idei növekedés a tavalyi szavazáskor még 3,5 százalék volt, de júniusban a kabinet javaslatára az Országgyűlés 4,1 százalékra emelte a rátát. Vagyis 0,6-tal kell szorozni a 20 ezret, ami

12 ezer forintos maximális juttatást jelent.

Erre a nyugdíjasok jó része számíthat, hiszen a nyugellátás átlagos szintje 121 ezer forint körül van. Vagyis 80 ezer forintos nyugdíj felett már mindenki ezt az összeget fogja kapni, az alatt a nyugdíj negyedét kell 0,6-tal szorozni.

Emellett a nyugdíjasok korrekciót is kapnak novemberben, egy összegben, januárig visszamenőleg. Ehhez arra van szükség, hogy az infláció meghaladja a nyugdíjemelés mértékét. Az egy összegű kifizetés akkor várható, ha ez a különbség nem éri el az egy százalékpontot.

A törvény szerint a nyugdíjas infláció első nyolc havi értékét kell figyelembe venni, ami a KSH adatbázisa alapján 2,6 százalék, vagyis egy százalékponttal több az 1,6 százalékos nyugdíjemelésnél. Ez azt jelenti, hogy 121 ezer forintos átlagnyugdíj esetén 13310 forintot kapnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×