eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Lassul az elvándorlás

Lassul az elvándorlás

Túllehet a csúcson a kelet-közép-európai országokból megfigyelt munkaerő-elvándorlás - állapította meg a Economist című brit hetilap.

A brit hetilap legutóbbi számában megjelent cikk egyéni példák alapján mutatja be a kelet-közép-európai térségből kivándorlók szempontjait, legyen szó külföldi munkavállalásról, vagy a hazatérés fontolgatásáról.

Az Economist felidézi az IMF tanulmányát is, amely szerint a térség népessége 18 millió fővel, vagyis a népesség 6 százalékával csökkent 1992 és 2015 között. Az elvándorlás pedig főként a piacképes tudással rendelkező munkavállalókat érintette.

A hetilap szerint azonban egyre több jel mutat arra, hogy

vége van a kelet-európai munkavállalók nyugatra vándorlásának, sőt megfordulni látszik ez a folyamat.

László Gyula, a Pécsi Tudományegyetem professzoremeritusa is úgy látja, mérséklődött a nyugat-európai munkaerőpiac elszívó hatása.

„Ami csökkenti a kifelé irányuló mozgást, az az, hogy a külföldi munkalehetőségek, a Brexit miatt is, valamelyest csökkentek, tehát a külföldi munkaerőpiac szívóhatása valamelyest kisebb, mint korábban volt, ez azonban nem jelenti azt, hogy megfordulna a tendencia és erőteljes lenne a hazaáramlás.”

Az elemzés azt is megállapítja, hogy a hazatérők könnyebben találnak munkát, mint korábban, az általános munkaerőhiány pedig bérekre is kedvező hatással van. László Gyula azt mondta, ezek a tényezők önmagukban kevesek az elvándorlás megfordítására.

„Az, hogy Magyarországon emelkednek a munkabérek, relatíve felértékeli a hazai munkaerőpiacot és a munkalehetőségeket külföldhöz képest, ami valamennyire csökkenti a kifelé irányuló mozgást, és erősödik a magyar munkaerőpiac megtartóereje. A kettő között azonban nincs akkora átfordulás, hogy azok, akik régen külföldön vannak, önmagában ezért hazajöjjenek. Ahhoz, hogy a magyar munkaerőpiac megtartóereje emelkedjen, a hazai bérszintnek és a külföldi megélhetési lehetőségeknek sokkal közelebb kell kerülniük.”

Az Economistnak nyilatkozó kelet-európai dolgozók ugyanakkor a gazdasági szempontok mellett

a család és a barátok közelségét is a hazatérés indokai között említették.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×